Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

KDi lasi: Eiropa paver naudasmaku

Šāgada 1. janvārī darbu sākusi Eiropas Savienības programma Radošā Eiropa. Septiņu gadu periodā tā paredz 1,46 miljardu eiro piešķiršanu kultūras projektu finansējumam. Uz atbalstu var pretendēt arī Latvijas radošās organizācijas

Gandrīz pusotra miljarda eiro – tas skan vareni, tomēr jārēķinās, ka šī summa septiņos gados tiks sadalīta starp dažādiem kultūras projektu īstenotājiem visās 28 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs. Piemēram, šogad konkursiem – daļa no tiem jau ir izsludināta – ir atvēlēts 170 miljonu eiro finansējums. Radošā Eiropa/Creative Europe ir jauna ES programma, kas paredzēta Eiropas kino, kā arī citu kultūras un radošo nozaru atbalstam, lai palielinātu to ieguldījumu jaunu darbvietu izveidē un izaugsmes nodrošināšanā. "Programma atbalstīs desmitiem tūkstošu mākslinieku, kultūras un audiovizuālās nozares profesionāļu un organizāciju izpildītājmākslas, tēlotājmākslas, izdevējdarbības, filmu, televīzijas, mūzikas, starpdisciplīnu mākslas, kultūras mantojuma un videospēļu nozarē. Finansējums tām nodrošinās iespēju darboties visā Eiropā, sasniegt jaunas auditorijas un attīstīt digitālajā laikmetā nepieciešamās prasmes," lepni ziņo Eiropas Komisija.

Lai informētu par programmas iespējām Latvijas kultūras nozares organizācijas un sniegtu palīdzību pieteikumu iesniedzējiem, Latvijā ir izveidots Radošās Eiropas birojs, kurā darbojas divi līdzšinējie informācijas centri – Eiropas Savienības kultūras kontaktpunkts un MEDIA Desk Latvia. Vairāk par jauno programmu KDi stāsta Eiropas Komisijas Izglītības un kultūras ģenerāldirektorāta Kultūras nodaļas vadītājs Karels Bartaks, kurš nesen viesojās Rīgā.

Kāda ir programmas Radošā Eiropa nozīme Eiropas mērogā?

Tā ir jāskata plašākā kontekstā, un konteksts ir tāds, ka Eiropas Savienībai faktiski nav kompetences noteikt, vadīt un regulēt kultūrpolitiku. Kultūra pavisam nedaudz tiek minēta ES līgumos, tāpēc mums katru reizi, kad tiek gatavota kultūras atbalsta shēma, ir jāaizstāv šīs programmas nepieciešamība. Ir tādi politiķi un spēki, kuri uzskata: ja ES nav kompetences kultūrpolitikā un šajā jomā nav atbilstošas likumdošanas, kas ir saistoša visām dalībvalstīm, Eiropas mērogā nav jāpiešķir finansējums kultūras projektiem un tas ir jāatstāj katras valsts ziņā, jo savu kultūrpolitiku katra nacionāla valsts regulē pati. 

Jegora Jerohomoviča interviju ar Eiropas Komisijas Izglītības un kultūras ģenerāldirektorāta Kultūras nodaļas vadītāju Karelu Bartaku lasi 30. janvāra KDi!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja