Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 29. jūnijs
Paulis, Pauls, Pāvils, Pēteris

Lekciju ciklā varēs iepazīt operas fenomena evolūciju

Opera arī XXI gadsimta sākumā dažkārt ir visai grūti izprotams fenomens, ja netiek ņemti vērā tās rašanās apstākļi un vēlākās metamorfozes, ja aizmirsts operas, operetes un klasiskā baleta ģenētiskais kods. Tāpēc Latvijas Nacionālā opera un balets (LNOB) aicina apmeklēt lekciju ciklu Operas sākumi, kurā dramaturgs Mikus Čeže piedāvā audiovizuālu ieskatu operas un operetes dzimšanā. Pirmā lekcija Operas Jaunajā zālē notiks jau 5. oktobrī, tēma - Operas sākumi Itālijā, Klaudio Monteverdi un turpinātāji.

"Lekciju cikls iecerēts kā raits pārskats par būtiskāko, cenšoties izvairīties no mehāniska šedevru galopa. Tāpēc tiks runāts ne tikai par lielajiem meistariem (komponistiem, dziedātājiem, dekoratoriem) un viņu radītajiem darbiem, bet arī par diezgan ekstravagantām idejām un nostādnēm, kas jau XVII gs. ļāva izveidoties atšķirīgām tradīcijām," skaidro M. Čeže. Lekciju cikla galvenais mērķis ir iepazīstināt ar saprašanas procesam svarīgo sākumu, lai vēlāk, baudot iemīļotās XVIII un XIX gs. operas vai XIX un XX gs. operetes, būtu mazāk jālieto vienkāršās garastāvokļa kategorijas "patīk" vai "nepatīk".

Katras lekcijas prologa daļā būs kāds priekšnesums, publikai tiekoties ar māksliniekiem, kurus vērts iepazīt tuvāk, piemēram, 5. oktobrī operas soliste Laura Grecka un koncertmeistars Mārtiņš Zilberts interpretēs itāļu komponista un intriganta Džūlio Kačīni skaņdarbu. Lekciju vakaru tālākajā gaitā - ieskats itāļu, franču un angļu XVII gs. operas paraugos, ceturtajā lekcijā - XIX gs. franču un austriešu operetes atšķirīgajos vēstījumos. "Es centos izvēlēties tādus mūsdienu iestudējumu fragmentus, kas rosinātu publikas interesi noskatīties tos visā pilnībā, nevis vēlēšanos iesnausties pēc pirmajām taktīm," uzsver dramaturgs un stāsta, ka, veidojot lekciju ciklu, mēģinājis atrast interesantas interpretācijas kultūrvēstures un domāšanas fenomeniem, kas ietekmējuši operas žanru. "Īpašs jautājums ir katoļu kultūras un kontrreformācijas kustības ietekme uz operas žanra estētiku. Tomēr man pašam visaizraujošākais šķiet agrīnās operas libretu spraigums un dzīvīgums. Arī mūzikas skaistums, kuru var saprast un pieņemt visi klausītāji, kuru interese par mākslu nesākas un nebeidzas XIX gs. romantisma noskaņās. Metodes, ar kurām strādāja XVII gs. autori (īpaši Žans Batista Lulli), lai panāktu savus mērķus un dažkārt uz kolēģu rēķina īstenotu radošās ambīcijas, ne vienmēr ir ētiski pieņemas. Tomēr operas vēsture pierāda, ka slikts cilvēks automātiski vēl nenozīmē sliktu mākslu. Un iesākumi nebūt nenozīmē māksliniecisku nevarību, bet gan pamatu, uz kura tiek būvēts tālākais," domā M. Čeže.

Lekcijas notiks 5. oktobrī, 30. novembrī, 1. februārī un 25. aprīlī. Uz tām aicināti klausītāji no 16 gadu vecuma. Biļetes LNOB un Biļešu paradīzes kasēs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja