Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

LNOB izsludina operas libretu konkursu

Atzīmējot Latvijas valsts un Latvijas Nacionālās operas trupas simtgadi, VSIA Latvijas Nacionālā opera un balets (LNOB) izsludina konkursu, kura mērķis ir veicināt jaunu latviešu oriģināldarbu radīšanu operas žanrā.

Līdz šim Latvijā ir rīkoti divi libretu konkursi. Pirmo operas libretu konkursu 1903. gadā izsludināja Rīgas Latviešu biedrība, un tā rezultātā vēlāk tika radītas pirmās latviešu operas – Alfrēda Kalniņa Baņuta ar Artūra Krūmiņa libretu un Jāņa Mediņa Uguns un nakts, kuras pamatā ir Raiņa luga.

Otro operas libretu konkursu 1939. gadā izziņoja Latvijas rakstu un mākslas kamera, taču Latvijas valsts tika okupēta, un tas palika bez rezultāta.

Turpmāko gadu laikā nav bijis vairāk neviena latviešu operas libretu konkursa, tādēļ LNOB rīko šo konkursu ar cerību, ka nākotnē Latvijā tiks radītas vismaz trīs jaunas dažāda žanra operas, informēja LNOB pārstāve Irbe Treile.

Konkurss tiek rīkots trīs kategorijās – pilna apjoma opera Lielās zāles skatuvei (uzvarētāja balva 10 000 EUR), kameropera Jaunās zāles skatuvei (uzvarētāja balva 6 000 EUR) un pilna apjoma opera bērnu auditorijai Lielās zāles skatuvei (uzvarētāja balva 8 000 EUR). Konkursā iesniedzamajiem darbiem katrā kategorijā jāietver īss satura izklāsts, tēlu sistēma un apraksts, kā arī pilns libreta teksts (lirika) pabeigtā secībā.

Darbu iesniegšanas termiņš ir 2018. gada 31. marts.

Darbs pirms konkursa rezultātu paziņošanas nedrīkst būt publicēts ne daļēji, ne pilnā apjomā. Komponistam ir tiesības darbā veikt pārveidojumus. Konkursam iesniegtos darbus vērtēs kompetenta žūrijas komisija, kuras sastāvu ar rīkojumu noteiks Operas valde. Komisijai ir tiesības balvu fondu sadalīt vairākiem dalībniekiem, kā arī nepiešķirt balvu nevienam no iesniegtajiem darbiem.

Konkursa rezultāti tiks paziņoti līdz 2018. gada 30. septembrim, publicējot uzvarētāju sarakstu Operas mājas lapā.

Ar pilnu konkursa nolikumu var iepazīties šeit:

 

Top komentāri

ar
a
Vissliktāko operu vismaz pēdējā laikā ir uzcepis tieši maskats
ha
h
Lūsiņa te un citi pielīdēji nekad nerakstīs patiesību par maskatu. Toties vācu kritiķi gan uzrakstīja, ka tā "Vaļka", tēlaini izsakoties, mēsls vien ir. Lūsina pat "Oņegina" recenzijā pamanījusies rubiku izlielīt:))))) Manuprāt, "Vaļka" parādīja, ka maskats ir izlaidies haltūrists, kura salaistās kļūdas jālabo iestudējuma dalībniekiem. Ne kauna, ne goda?
!
!
Tikai lai neraksta maskats:)))) Jau ar "Vaļku" padarīja kaunu visai Latvijai!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja