Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Mazirbē svinēs gadskārtējos Līvu svētkus

Sestdien, 28. jūlijā lībiešu ciemā Mazirbē norisināsies lielākais un nozīmīgākais lībiešu kultūras dzīves notikums pasaulē Līvõd pivād 2012 (Līvu svētki), informēja Līvu Savienības valdes priekšsēdētājs Dāvis Stalts. Mazirbe Līvu svētku laikā kļūst par lībiešu kultūras galvaspilsētu, kur ikvienam ir iespēja piedzīvot lībiešu kultūru tās daudzveidībā un krāšņajā amplitūdā.

Mazirbe šajā dienā ir vieta, kur satiekas lībieši, lībiešu pēcteči un lībiešu kultūras pārstāvji no visas Latvijas, kā arī viesi no ārzemēm. "Šī gada svētku galvenais motīvs ir katru iedvesmot par lībiešu kultūru. Katram likt aizdomāties par savu nozīmīgumu lībiešu tautas nākotnes veidošanā un kultūras attīstībā. Atcerēties, ka viss ir mūsu pašu rokās, domās un sirdīs. Cieņas izrādīšana mūsu senčiem, mīlestība pret līvu krastu, tālredzība lībiešu tautas nākotnē un mērķtiecīgs darbs līvu kultūras saglabāšanā. Šajos svētkos katram būs iespēja ielikt savu pozitīvo domu un vēlējumu lībiešu tautai, kopīgi veidojot smilšu mandalu visu svētku laiku," stāsta Dāvis Stalts.Līvu svētkos būs gan izglītojoša, gan izklaidējoša programma. Katram interesentam būs iespēja lībiešu kultūru iepazīt sev saistošā veidā, piedaloties izglītojošās nodarbībās, klausoties lībiešu melodijas kora un lībiešu mūzikas ansambļu izpildījumā, aktīvi līdzdarbojoties vai kopīgi vienojoties dziesmās un līvu dančos.Līvu svētku diena sāksies ar svētku dievkalpojumu plkst. 10 Mazirbes baznīcā. Svētku atklāšanas ceremonija norisināsies plkst.12 pie Līvu tautas nama. No plkst. 13.30 Līvu tautas nama zālē notiks radošās nodarbības Izzini lībisko. Tāpat būs iespēja izzināt Līvu tautas nama pastāvēšanas stāstu Līvu Savienības Mazirbes grupas vadībā, iepazīt un aplūkot lībiešu arheoloģiskos tautas tērpus, ielūkoties lībiešu ēdienu pasaulē un apgūt lībiešu valodu valodas radošajā nodarbībā.Svētku vakara daļa uz lielās skatuves pie Līvu tautas nama sāksies plkst.17, kad apvienotais lībiešu koris ieskandinās svētku lielkoncertu. Vakara gaitā uzstāsies lībiešu mūzikas apvienība Nurmorkestõr un koris Lōja, kā arī citi izpildītāji - folkloras kopa Skandinieki un grupa sulA. Svētku turpinājumā plkst. 19, kopīgi aizceļojot laikā un telpā, būs iespēja izdzīvot Daces Micānes-Zālītes, Jāņa Purviņa un Dāvja Stalta radītās folkopera Zalkša līgava stāstu tautas deju ansambļa Līgo izpildījumā. Bet svētku balles daļu atklās leģendārie mūzikas izpildītāji Ieva Akurātere un Juris Kulakovs ar grupu. Saulei rietot tiks iekurts Līvu uguns jūras krastā, bet Līvu nakts pavadījums iegūs jaunus muzikālos ritmus lībiešu skaņās vairāku dīdžeju radītā muzikālā piedzīvojumā. Paralēli svētku programmai no plkst. 10 Mazirbes jūrmalā notiks Dundagas novada atklātā čempionāta pludmales volejbolā vīriešiem trešā kārta, Lībiešu mandalas veidošana mākslinieka Elmāra Gaigalnieka vadībā un amatnieku tirdziņš visu svētku norises laiku. Bet pusnaktī Līvu tautas nama zālē būs iespējams vērot kino seansu Lībiešu retro kino.

Ar šiem svētkiem Dāvis Stalts pateicas par atbalstu saviem tautiešiem par kopīgajām pūlēm lībiešu tautas labā, atstājot Līvu Savienības valdes priekšsēdētāja amatu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja