Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Nodibinājums Rīga 2014: 9. maija Uzvaras dienas svinības nav iekļautas Eiropas kultūras galvaspilsētas programmā

20. maija televīzijas raidījumā Nekā personīga vairākkārt izskanējusī informācija, ka 2014. gada Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas programmā ir iekļautas 9. maija svinības, ir nepatiesa, informē Nodibinājums Rīga 2014.

"Rīgas kā 2014. gada Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas plānošanā nekad nav bijis, nav un nebūs iekļauta 9. maija manifestācija pie Uzvaras pieminekļa. Televīzijā tika apspriests teksts no Rīga 2014 brošūras, kas dēvēta par "nesen izdotu oficiālo tūrisma ceļvedi". Vēlamies uzsvērt, ka Rīga 2014 pārziņā nav tūrisma ceļvežu izdošana," uzsver Nodibinājuma Rīga 2014 vadītāja Diāna Čivle.

Rīgas kā 2014. gada Eiropas kultūras galvaspilsētas kandidatūras pieteikums radās 2009. gada sākumā. Mākslinieciskā padome strādā ar starptautiski atbalstīto Rīga 2014 mākslinieciskās programmas koncepciju, neraugoties uz valdību un Rīgas domes sastāvu maiņām kopš 2009. gada.

Pirms diviem gadiem radītā Rīga 2014 brošūra īsumā stāsta par māksliniecisko koncepciju. Stāstot par dažādo Rīgu, par pretmetiem, kādi sastopami dažādās pilsētas apkaimēs, tiek minētas dažādas norises un vietas, fiksējot Rīgas realitātes. Brošūrā neizskan aicinājumi apmeklēt kādas vietas vai pasākumus, tajā netiek nosaukti konkrēti projekti vai programmas pasākumi, norāda Diāna Čivle.

"Rīga 2014 programmas ieceres ir tapušas sešu neatkarīgu ekspertu – Mākslinieciskās padomes – vadībā, un tas ir viens no Eiropas Komisijas nosacījumiem, ka mākslinieciskās programmas veidošana nedrīkst tikt politizēta," uzsver Nodibinājuma Rīga 2014 vadītāja.

Viens no atzītākajiem ekspertiem kultūras laukā, kurš veicis padziļinātu pētījumu par Eiropas kultūras galvaspilsētām, Roberts Palmers savā pētījumā Eiropas pilsētas un kultūras galvaspilsētas norāda, ka vieni no kritērijiem, kas garantē kultūras galvaspilsētu programmas sekmīgu norisi ir "politiskā neatkarība un mākslinieciskā autonomija".

"Uzsveru vēlreiz – Rīga kā 2014. gada Eiropas kultūras galvaspilsēta nekad nav bijusi un nekļūs par politisko iespaidu laukumu. Mēs vēlamies, lai Rīga un Latvija kļūtu par piemēru citām kultūras galvaspilsētām. Ir pilsētas, kurās politiskās cīņas ir radījušas nelabvēlīgu iespaidu uz valsts un pilsētas tēlu un kultūras procesu. Līdz šim mēs varējām lepoties, ka, lai arī valsts un pilsētas vadībā ir dažādu politisko spēku pārstāvji, Eiropas kultūras galvaspilsētas projektā visi strādā pragmatiski, un ļoti ceru, ka varēsim tā arī teikt turpmāk," tā Diāna Čivle.

Mākslinieciskā padome nodrošina neatkarīgu Rīga 2014 programmas mākslinieciskās koncepcijas attīstību. Padomes uzdevums ir rūpēties par 2014. gada programmas sastādīšanu un īstenošanu. Padomes sastāvā darbojas Gints Grūbe, Solvita Krese, Gundega Laiviņa, Diāna Čivle, Aiva Rozenberga, Vita Timermane-Moora, Uģis Brikmanis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja