Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Profesore Daina Taimiņa lasīs lekciju “Kad locījumi pārtop varietātēs?”

10.augustā plkst. 19.00 e-text+textiles rezidencē (Ausekļa ielā 11 - 222, Rīgā) notiks matemātiķes, Kornela Universitātes asoc. profesores Dainas Taimiņas lekcija Kad locījumi pārtop varietātēs? , kurā akadēmiķe runās par savu ceļu no matemātikas uz mākslu, informē pasākuma organizatoru pārstāve Anda Kļaviņa.

“Varietāte ir interesants matemātikas koncepts, kas parādās dažādās matemātikas jomās. Mani visvairāk nodarbina ģeometrisko varietāšu reprezentācija. Šī interese ir saistīta ar manu darbu radīt matemātiskus modeļus no hiperboliskās plaknes tos tamborējot.Sākotnēji es šos modeļus izmantoju vien savā Neeiklīda ģeometrijas studiju kursā Kornela Universitātē, bet tagad ģeometrisko varietāšu reprezentācija tekstilmākslas izstrādājumu formā ir kļuvusi par vēl vienu manu darbības lauku. Ceļš no matemātikas uz mākslu būs manas lekcijas tēma _e-text+textiles_ rezidencē,” stāsta D.Taimiņa.Daina Taimiņa ir dzimusi Rīgā, kur arī ieguvusi doktora grādu matemātikā. 20 gadus pasniegusi matemātiku Latvijas Universitātē, patlaban viņa ir asociētā matemātikas profesore Kornela Universitātē, ASV. Savu pirmo hiperboliskās plaknes modeli viņa uztamborēja 1997. gadā, lai izmantotu Neeiklīda ģeometrijas studiju kursā. Kopš tā laika viņa ir tamborējusi vairāk nekā 100 ģeometriskos modeļus, kas pārtapuši mākslas darbos.Daina Taimiņa ir sniegusi akadēmiskas un publiskas lekcijas, piedalījusies izstādēs ASV, Beļģijā, Latvijā, Lielbritānijā, Itālijā u.c. Viņa ir vairāku grāmatu par matemātiku autore. Pēdējā plašākai auditorijai stāsta, kā iepazīt hiperbolisko plakni ar tamborēšanas palīdzību - _Crocheting Adventures with Hyperbolic Planes _(AKPeters, 2009). Viņas ideju par hiperboliskās plaknes tamborēšanu populārzinātniskā biedrība IFF (Losandželosa) ir izvērtusi globālā projektā Hiperboliskā koraļļu rifu tamborēšana. Projektā ir iesaistīti simtiem tamborētāju, arī no Latvijas. Lekcija notiks angļu valodā. Vakara otrajā daļā paredzēta diskusija un dzērieni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kas gaidāms kim? jaunajā mājvietā Hanzas ielā 22

Plašas telpas laikmetīgās mākslas izstādēm, izglītības centrs un Latvijā pirmā starptautiska mēroga rezidenču un studiju programma – Kim? Laikmetīgās mākslas centrs aicina iepazīties ar nāk...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja