Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Projekts Survival Kit akcentē kultūru kā izdzīvošanas komplekta sastāvdaļu

TUKŠIE VEIKALI un kafejnīcas Rīgā kļuvuši par pašreizējās ekonomiskās situācijas spoguli. "Katru defektu var pārvērst par efektu. Kāpēc lai nemēģinātu piepildīt tukšus veikalus ar radošām iniciatīvām?" saka Laikmetīgās mākslas centra (LMC) direktore Solvita Krese. Mūsdienu kultūras forumā Baltā nakts, kas notiks naktī no sestdienas uz svētdienu, LMC piedāvās projektu Survival Kit/Izdzīvošanas komplekts, kuru veido izstādes Vecrīgas galerijās Supernova un Carousell, Rīgas mākslas telpā un rūpnīcas VEF teritorijā. Izdzīvošanas komplekta intriģējošākā daļa ir Latvijas un ārzemju mākslinieku aktivitātes Rīgas centra tukšajos veikalos, kafejnīcās un izklaides vietās (K.Barona, Tērbatas un Blaumaņa ielā).

"Mākslinieki tika aicināti komentēt esošo situāciju vai piedāvāt izdzīvošanas stratēģijas. Visi budžeti tagad ir mazāki nekā iepriekš, tāpēc māksliniekiem bija uzdevums minimāliem līdzekļiem īstenot savas idejas un pierādīt, ka brīnišķīgas lietas var radīt, pieliekot radošo izdomu un enerģiju. Tas varētu iedrošināt arī pārējo sabiedrību," uzsver S.Krese. "Mākslinieki ļoti dažādi piegājuši mūsu aicinājumam, vairāki veidojuši mikroinstitūcijas, mikroutopijas." Projekts sāksies Baltajā naktī un turpināsies līdz 19.septembrim.

Katrīna Neiburga, Agnese Krivade un Monika Pormale atvērs improvizētu galeriju, kur notiks kulinārijas performances. Katru dienu tur viesosies mākslinieki un literāti — viņi stāstīs par savu daiļradi un veiks kulinārijas eksperimentus (Blaumaņa ielā 10). Dizaina grupa Zafte (Ināra Gauja un Ingrīda Zābere) ierīkos modes salonu, kur demonstrēs tērpus, kas veidoti no second hand drēbēm (Blaumaņa ielā 6). Evelīna Deičmane kopā ar franču mākslinieku Teo Mersjē ieņems bijušā Admirāļu kluba kazino otro stāvu — gotiskā atmosfērā viņi izstādīs objektus, kas konstruēti no visur kur atrastiem materiāliem (Blaumaņa ielā 32). Šveicē dzīvojošā kuratore Egija Inzule kopā ar internacionālu mākslinieku grupu aicinās uz grāmatu veikalu, kur katru vakaru paredzētas diskusijas, lekcijas un prezentācijas (Blaumaņa ielā 16/18). Linards Kulless, Izolde Cēsniece un Galka Kūlio piedāvās garīgo meklējumu stratēģijas (Blaumaņa ielā 27). Sīkāk par Izdzīvošanas komplekta programmu un dalībniekiem — www.lcca.lv.

"Tagad daudz runā par to, ka krīzes situācijā lielākā uzmanība ir jāpievērš cilvēka primārajām vajadzībām. Man tajās gribas iekļaut arī kultūru kā izdzīvošanas komplekta sastāvdaļu. Kultūra ir nepieciešama cilvēka garam, izdzīvošanas nervam. Dažreiz tā pabaro sātīgāk nekā ēdiens. Kultūra spēj dot to, kā mums trūkst. Pēdējā laikā pieprasījums pēc kultūras ir pieaudzis — to saka mani kolēģi, kuri strādā teātra un mūzikas jomā. Mūsu rīkotie pasākumi arī tiek neparasti labi apmeklēti — jūtams cilvēku izsalkums, kultūra kā gara maize ļauj cilvēkam justies komfortablāk un ar ticību skatīties nākotnē," uzskata S.Krese.

***

Notikums

Kultūras forums Baltā nakts 12.IX no plkst.19

Projekts Survival Kit — līdz 19.IX

Ieeja visos pasākumos bez maksas

www.baltanakts.lv, www.lcca.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja