Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Skeleta spoguļošana, dažādības zīmēšana

Skicēšanas un mūzikas festivāls anatomiskā gaisotnē.

Ar komponista Platona Buravicka jaundarba Anatomija pirmatskaņojumu šodien, 4. augustā, Rīgas Stradiņa universitātes Anatomijas muzeja pagalmā tiks atklāts skicēšanas un mūzikas festivāls Samaņa. Anatomija.

"Tas ir senās mūzikas un latīnisko tekstu sakausējums ar mūžīgās mūzikas formas veidošanas vērtību sistēmas garšvielu maisījumu, ko es izlaidu cauri savai iekšējo izjūtu prizmai," raksturo komponists, kura skaņdarbs būs veltīts atsevišķām cilvēka ķermeņa daļām: mugurai, ceļgaliem, elkoņiem, kreisajai kājai un labajai rokai.

Skicēšanas un mūzikas festivāla Samaņa idejas autori ir skicētāju kopiena Drink and Draw Latvia un mūziķu kopiena Musica Humana. Otrajā gadā tā organizatoriem ir pievienojies arī Anatomijas muzejs.

"Mēs bijām pamanījuši Drink un Draw darbību, kas saistīta ar cilvēka ķermeņa skicēšanu, un nodomājām, ka varētu kādreiz sadarboties," saka Anatomijas muzeja vadītāja Ieva Lībiete un piebilst, ka arī skicētāju kopiena ir bijusi tādās pašās domās, kas tagad realizējušās kopējā projektā.

"Savstarpējās sarunās mēs atklājām, ka viena no tēmām, kas caurvij gan skicētāju kopienas darbību, gan arī mūsu ekspozīciju, ir dažādība – katrs cilvēks ir unikāls un neatkārtojams," atklāj Anatomijas muzeja vadītāja. Dažādības tēma ir kļuvusi arī par šī gada skicēšanas un mūzikas festivāla Samaņa. Anatomija vadmotīvu. Festivāls turpināsies 5. augustā ar skicēšanas sesiju, kurā skicējamo modeļu ādā iejutīsies dažādas miesasbūves, dažādu dzimumu un izskata modeļi, viņu vidū arī parasportisti Krists Mickēvičs un Maksis Grandbergs.

6. augusta pasākumi noritēs īpaši anatomiskā gaisotnē. Tie iesāksies ar skicēšanas sēriju Skeleta spoguļošana. "Tajā piedalīsies Anatomijas muzeja skeleta modelis Gastons, kurš mēģinās atkārtot pozas no zinātniskās anatomijas pamatlicēja Andreasa Vezālija grāmatas De humani corporis fabrica," stāsta Ieva Lībiete. Pēc tam ir gaidāma Latvijas Mākslas akadēmijas pasniedzēja un Anatomy Next dibinātāja Ulda Zariņa anatomijas lekcija.

"Ar Uldi Zariņu mūs saista gadiem ilga sadarbība. Viņa uzņēmums Anatomy Next muzejam ir uzdāvinājis ekspozīcijā redzamos plaušu, sirds un citu orgānu digitālos 3D modeļus. Mums radās doma, ka viņš varētu mēģināt rekonstruēt Anatomijas muzeja veidotāja Jēkaba Prīmaņa lekcijas, kuras viņš pagājušā gadsimta divdesmitajos trīsdesmitajos gados lasīja Mākslas akadēmijas studentiem," piebilst Ieva Lībiete.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja