Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Spēles lieliem un maziem

Cik zināms par metamo kauliņu vēsturi vai par to acu izkārtojuma likumsakarībām? Kā darināja ķegļus un spēles bumbas? Kādus mūzikas instrumentus spēlēja rīdzinieki? Vai mūsdienu bērniem viduslaikos atrastos viņu uzmanību piesaistošas rotaļlietas? – Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā (RVKM) durvis vērusi izstāde Spēles lieliem un maziem. Spēļu un rotaļu piederumu arheoloģiskie atradumi senajā Rīgā. 13.– 18. gs., kas ļauj rast atbildes uz šiem un virkni citu jautājumu. Tā būs apskatāma līdz 2023. gada 1. oktobrim.

Galvenos pierādījumus un precīzākas ziņas par Rīgas iedzīvotāju iecienītajām spēlēm viduslaiku un agro jauno laiku Eiropā sniedz tieši arheoloģiskie atradumi, jo rakstītajos avotos informācijas par tām ir maz, – norāda RVKM pārstāve Ingrīda Lukašēviča. Izstādē var aplūkot cauri gadsimtiem līdz mūsdienām ikdienas reāliju vēsti atnesušās šaha, dambretes, bekgemona, Lielo dzirnavu spēles, Alkerkes, domino, bumbas, ķegļu un citu seno spēļu saglabājušās detaļas un citas lietas.

«Viduslaikos Eiropā bija iecienītas galdiņspēles, kuru piederumi bija dažāda veida kauliņi, kā arī spēles virsma – galdiņš ar iezīmētu attiecīgajai spēlei paredzētu laukumu. Jādomā, ka senie rīdzinieki pazina dažāda veida galdiņspēles, par ko liecina arheoloģiskajos pētījumos atrastie daudzie spēļu kauliņi, taču spēles galdiņi līdz šim zināmi vien dzirnavu spēlei. Tādu Rīgas arheoloģiskajā materiālā ir trīs," atklāj izstādes autore, RVKM Arheoloģijas nodaļas vadītāja Ilze Reinfelde.

"Senākais Rīgas dzirnavu spēles galdiņš uziets vietējo iedzīvotāju ciema vietā Daugavas krastā, XIII gs. zvejnieku sētas pagalmā. Otrais dēlītis ar dažādiem spēles laukumiem abās pusēs atrasts kādas XIII gs. celtas mūra ēkas pagrabstāvā. Savukārt trešais, izmēros lielākais, nāk no atkritumu bedres, kas aizbērta XV–XVI gs.," stāsta izstādes autore un vērš uzmanību uz to, ka Rīgā un citās Ziemeļeiropas viduslaiku pilsētās atrastie spēļu galdiņi bieži izgatavoti, iegriežot spēles laukuma kontūras uz otrreiz izmantojama dēļa, piemēram, mucas vāka, ēkas daļas vai sola.

Izstāde Spēles lieliem un maziem. Spēļu un rotaļu piederumu arheoloģiskie atradumi senajā Rīgā. 13.–18. gs. paver iespēju cilvēces pieredzes vēstures izziņai, kā arī atgādina, cik daudz nopietnības un pamatīguma ir iekodēts it kā izklaides atribūtikā – spēlēs un rotaļās. "Jau tālo gadsimtu rīdzinieki ir sapratuši, ka ir svarīgi bagātināt savu bērnu ikdienu ar kopēju spēlēšanās pieredzi, kā arī to, ka dažādos vecuma posmos dzīves kvalitāti vairo ļaušanās spēles aizrautībai ik pa laikam, gūstot radošu enerģiju, iemaņas un socializēšanās prieku," akcentē Ingrīda Lukašēviča.

Kopā būšanas prieku sniegs arī svētdien, 18. decembrī, plkst. 14 Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā ieplānotais pasākums Ziemassvētku skaņdarbu notis un mūzika, kurā RVKM krājuma glabātāja Antija Erdmane-Hermane iepazīstinās ar muzeja krājumā glabātiem nošu rokrakstiem un iespieddarbiem, kas tapuši laika posmā no XIX gs. beigām līdz 1941. gadam. Savukārt ar muzikāliem priekšnesumiem uzstāsies liriskais soprāns Kristīne Bīmane un koncertmeistars Dāvis Beitlers. Šis pasākums notiks Kolonnu zālē pie greznās svētku eglītes. Dalība tajā – ar muzeja ieejas biļeti.

Aktuālajai informācijai var sekot līdzi interneta vietnē www.rigamuz.lv/rvkm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja