Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

FM: Nav pamata noteikt Valkas novadam īpašu statusu

Nav pamata noteikt Valkas novadam īpašu vai speciālu ekonomiskās vai nodokļu zonas statusu, secināms no Finanšu ministrijas (FM) atzinuma, kas iesniegts Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas komisijai.

FM sadarbībā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM), ņemot vērā komisijas aicinājumu, sniegusi viedokli par speciāla normatīvā regulējuma, speciālās vai nodokļu zonas vai citu atbalsta mehānismu piemērošanas iespējām Valkas novadam, ja tas tiktu saglabāts esošajās administratīvajās robežās. 

Ministrija skaidroja, ka līgumā par Eiropas Savienības darbību ir minēti nosacījumi, kuri varētu būt par iemeslu īpašu pasākumu noteikšanai noteiktām teritorijām. Šādi iemesli var būt, piemēram, konkrētu teritoriju struktūras sociālais un ekonomiskais stāvoklis, ko vēl vairāk apgrūtina tādi faktori kā attālums, maza teritorija, sarežģīts reljefs un klimats, tautsaimniecības atkarība no dažiem ražojumiem.

Taču, izvērtējot situāciju ar Valkas novadu, FM secinājusi, ka uz to nav attiecināms neviens no iemesliem, lai būtu pamats noteikt īpašu zonu vai statusu, tajā skaitā arī attiecībā uz pievienotās vērtības nodokļa un akcīzes nodokļa piemērošanu.

Vienlaikus FM norāda, ka Valkas novadam būs pieejami dažādi atbalsta mehānismi, tai skaitā Eiropas Savienības fondu atbalsts, kas paredzēts arī uzņēmējdarbības attīstībai. Turklāt jau ir ieguldīti līdzekļi Latvijas un Igaunijas dvīņu pilsētu Valkas un Valgas attīstībā.

Savukārt VARAM pārstāvis Madars Lasmanis, sēdē informējot par abu ministriju veikto izvērtējumu, komentēja, ka politiskā izšķiršanās nākotnē varētu būt, aprēķinot novadam piešķiramo līdzekļu apjomu no pašvaldību izlīdzināšanas fonda, ņemt vērā arī tos Valkas novada iedzīvotājus, kas ir deklarējušies Valgā, bet dzīvo Valkā. Tie papildus būtu 500 000 līdz 700 000 eiro. Vienlaikus Lasmanis pauda, ka visām pašvaldībām pašlaik ir vienādi nosacījumi izlīdzināšanas aprēķina veikšanai.

Savukārt novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis (Vidzemes partija) pauda, ka atbalstam jābūt sistēmiskam, nevis vienreizējam. Turklāt mehānismiem jābūt paredzētiem arī Nacionālās attīstības plānā, kas pašlaik vēl nav izdarīts.

Noslēdzot diskusiju par Valkas novadu, komisijas priekšsēdētājs Artūrs Toms Plešs (AP) uzdeva VARAM izstrādāt kompleksu risinājumu, kā nākotnē attīstīt novadu.

Jau ziņots, ka komisija, strādājot pie Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumprojekta pielikuma par jaunveidojamajām novadu pašvaldībām sagatavošanas otrajam lasījumam, šodien plāno noslēgt sarunas ar novadu vadītājiem.

Sēdē plānots lemt par jauna Saulkrastu novada izveidošanu, kurā apvienotu Saulkrastu un Sējas novadus un Lēdurgas, Skultes un Vidrižu pagastus, kā arī vērtēt pašvaldību viedokļus par Sēlijas novada izveidošanu un tā administratīvā centra noteikšanu.

Tāpat deputāti lēmuši iepazīties ar Varakļānu novada pašvaldības iedzīvotāju viedokli par palikšanu Vidzemē pie Madonas novada vai pievienošanos Latgalei (pie Rēzeknes novada), kā arī vērtēt ierosinājumu Valkas pilsētai noteikt īpašu statusu.

(papildināta visa ziņa)

Top komentāri

pietiek Latviju drumstalot !
p
Labāk izlietot savu enerģiju apvienojot abas skolu sistēmas vienā, ar valsts valodu kā mācībvalodu. Būs vienotāka sabiedrība.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas