Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +25 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Plūdi iznīcinājuši ražu arī Kurzemē

Kamēr Latgalē lauksaimnieki atgūstas no rudens plūdu nodarītajiem postījumiem un gaida, kad saņems kompensācijas, tikmēr arī Kurzemē labības lauki pārvērtušies par ezeriem. Lauksaimnieki ir izmisumā, jo lielais nokrišņu daudzums iznīcinājis ražu, ziemāju sējumus, bet uz kompensācijām cerību nav, piektdienas vakarā vēstīja telekanāls LNT.

Braucot pa Ventspils novada Ziru pagasta ceļu Ziras-Vēkas, izskatās, ka abās ceļa malās ir ūdenstilpes, bet patiesībā šeit jau no augusta beigām krājas lietus ūdens, kas lielos lauksaimniecības laukus pārvērtis ezeros. Zemnieki, kuri šeit saimnieko jau desmitiem gadu, stāsta, ka tik kritiska situācija vēl nav piedzīvota.

"Es esmu graudaudzētājs, man pārsvarā ir graudi, bet nu situācija ir tāda, kāda tā ir - bēdīgi, bet fakts.  Tur, kur ziemāji ir, tur nu reti kurš lauks ir normāls, [..] ir arī lauki, kuri vispār ir iznīkuši," stāsta lauksaimnieks Aldris.

Ziru pagasta vadītāja saka, ka applūdušas lauksaimniecības teritorijas vismaz 200 hektāru platībā. Turklāt nav arī cerību, ka tuvākajā laikā situācija uzlabosies, jo lietus līst katru dienu. Līdz ar to arī ūdens līmenis applūdušajās pļavās tikai turpina celties. Jau šobrīd daudzi lauksaimnieki sāk meklēt, kur iepirkt sienu lopiem.

"Applūduši [lauki] mums ir visur, te mums ir mūsu zilo ezeru zeme, mēs varam lepoties, bet, kas būs pavasarī zem šī ūdens, grūti teikt," stāsta Ziru pagasta pārvaldes vadītāja Dzidra Ceriņa.

Jau oktobra beigās Ventspils novada dome vērsās Ministru kabinetā ar lūgumu novadā izsludināt ārkārtas stāvokli. Lūgts arī sniegt finansiālu atbalstu, lai daļēji kompensētu zaudējumus. Ziru pagasta vadītāja stāsta, ka zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) gan esot atbraucis apskatīt plūdu skartās teritorijas, tomēr ar dabas stihijas sekām būšot jātiek galā pašiem. Diemžēl arī šeit vairums lauksaimniecības zemju nav apdrošinātas.

Jau ziņots, ka šoruden Latviju piemeklēja ilgstošas lietavas, kuru dēļ 29 Latgales, Vidzemes un Zemgales novados tika izsludināta ārkārtas situācija. Valdība par plūdu postījumiem no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem lauksaimniekiem nolēma izmaksāt kompensācijas 14,87 miljonu eiro apmērā. Vēlāk sniegt 3,46 miljonu eiro atbalstu plūdos cietušajai Latvijai lēma arī Eiropas Komisija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas