Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Tiesībsargs: atšķirīgi noteikumi dzimuma dēļ dzīvības apdrošināšanā nav pietiekami pamatoti

Tiesībsargs Romāns Apsītis uzskata, ka atšķirīgu noteikumu ieviešana vīriešu un sieviešu dzīvības apdrošināšanai Latvijā nav pietiekami pamatota, jo balstās statistikas datos, kuru precizitāte nav zināma.

Kā ziņots, otrdien valdība pieņēma noteikumus, kas paredz, ka dzīvības apdrošināšanā vīriešiem un sievietēm nebūs vienādi nosacījumi. Finanšu ministrija, kas bija minētā noteikumu projekta virzītāja, ir uzsvērusi, ka dzimuma kā noteicošā faktora izmantošana dzīvības apdrošināšanā ir nepieciešama, jo visas dzīvības apdrošināšanas sabiedrības Latvijā, piedāvājot dzīvības apdrošināšanas produktus, izmanto atšķirīgus tarifus sievietēm un vīriešiem.

Noteikumu projekta anotācijā izdarītas arī atsauces uz vairākiem statistikas datiem, kuros akcentēta krasā atšķirība starp vīriešu un sieviešu mirstības rādītājiem, kuras izlīdzināšanās netiek prognozēta tuvāko desmit gadu laikā.

Noteikumi izdoti uz Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likuma pamata, kurā iestrādātas atsauces uz Eiropas Savienības direktīvu, kas dalībvalstīm liek nodrošināt vienlīdzīgu attieksmi pret vīriešiem un sievietēm attiecībā uz pieeju precēm un pakalpojumiem, preču piegādi un pakalpojumu sniegšanu.

Kā norāda Apsītis, minētajā direktīvā dalībvalstīm ir paredzētas tiesības noteikt atšķirības apdrošināšanas jomā vīriešiem un sievietēm, ja vien dalībvalsts var nodrošināt, ka statistikas dati, kas ir aprēķinu pamatā, ir uzticami, ir tikuši regulāri atjaunoti un ir publiski pieejami.

Tomēr, pēc tiesībsarga domām, Latvijas gadījumā atsauce uz līdzšinējo praksi nav pietiekama un ir nepieciešams norādīt, kas vāc un regulāri atjauno un publicē šos precīzos statistikas datus.

"Šāda precīza datu vākšana un apkopošana ir nepieciešama, lai uz tiem varētu atsaukties gan apdrošināšanas kompānijas, gan valsts ziņojumos par direktīvas ieviešanu," skaidro Apsītis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas