Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Valdība atbalsta Rīga domes vēlēšanu pārcelšanu uz jūniju

Ministru kabinets otrdien atbalstīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) ierosinājumu saistībā ar Covid-19 izplatību pārcelt Rīgas domes vēlēšanas uz šī gada 6.jūniju.

Ņemot vērā valstī izsludināto ārkārtējo situāciju un aizliegumu rīkot publiskus pasākumus, sabiedrības veselības nodrošināšanas nolūkos un riska mazināšanai par Covid-19 turpmāku izplatību, VARAM rosina pārcelt Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas no šā gada aprīļa uz jūniju.

Saeimā pieņemtajā Rīgas domes atlaišanas likumā ir noteikts, ka Rīgas domes vēlēšanas notiek pirmajā sestdienā pēc diviem mēnešiem no likuma spēkā stāšanās dienas. Saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) lēmumu Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu datums bija noteikts šā gada 25.aprīlī. Pirmās instances tiesa turklāt bija lēmusi, ka šis datums ir izvēlēts kļūdaini, vēlēšanām jānotiek par nedēļu vēlāk.

VARAM tagad uzskaitījusi vairākus argumentus, kāpēc esot nepieciešams atlikt ārkārtas vēlēšanas. Kā pirmais arguments norādīts tas, ka Pasaules veselības organizācija ir novērtējusi, ka Covid-19 ir sasniedzis pandēmijas apmērus, kam sekoja Latvijas Ministru kabineta lēmums par ārkārtējās situācijas valstī izsludināšanu, aizliedzot rīkot publiskus pasākumus.

Ministrija uzsver, ka lielākā daļa Rīgas pilsētas vēlēšanu iecirkņu atrodas vispārējās izglītības iestādēs un citās sabiedriskās ēkās, vēlēšanu nodrošināšanā iesaistīti ap 1700 darbinieku un vēlēšanu procesa laikā nav iespējams izvairīties no savstarpējas kontaktēšanās, ievērojot drošu distanci, kas samazina vīrusa izplatību, sabiedrības veselības nodrošināšanas nolūkos un riska mazināšanai par Covid-19 turpmāku izplatību, tāpēc valdība tiek rosināta lemt par Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu norises datuma pārcelšanu.

VARAM uzsver, ka Rīgas domes atlaišanas likumā paredzētajā termiņā nav iespējams iesniegt pieteikumu par iecirkņa maiņu klātienē, jo pašvaldības Klientu apkalpošanas centri ir slēgti klātienes pakalpojumu saņemšanai. Tāpat priekšvēlēšanu laikā nav iespējams nodrošināt pilnvērtīgas kampaņas - klātienes priekšvēlēšanu aģitācijas pasākumus un tikšanās ar vēlētājiem, "kas ir būtiski demokrātisku vēlēšanu priekšnoteikumi".

VARAM sagatavotais likumprojekts paredz pārcelt Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas uz 2020.gada 6.jūniju, nosakot, ka CVK tās izsludina šā gada 14.aprīlī. Šādā gadījumā kandidātu saraksti tiktu iesniegti no 46.līdz 40.dienai pirms vēlēšanām. Grozījumi esot nepieciešami, lai dotu vairāk laika pārbaudīt ziņas par kandidātiem Iekšlietu ministrijas Informācijas centra Sodu reģistrā un Totalitārisma seku dokumentēšanas centra reģistros.

Jau ziņots, ka piektdien, 13.martā, visā Latvijā spēkā stājās ierobežojumi, kas saistīti ar valstī izsludināto ārkārtējo situāciju. Ārkārtējā situācija valstī izsludināta saistībā ar Covid-19 izplatību un būs spēkā līdz 14.aprīlim ar mērķi ierobežot infekcijas izplatību. Sestdien valdība lēma ierobežojumus vēl vairāk pastiprināt.

Top komentāri

gy
g
Beidzot ir skaidrs, kādēļ bija vajadzīgs viss šis farss ar ''ārkārtas stāvokli'': lai nebūtu leģionāru gājiens (attiecīgi, nacionāļiem mazāk iespēju mobilzēt savu elektorātu), lai pārceltu Rīgas domes vēlēšanas (attiecīgi, ilgāk Rīgu vadīs resnie runči no ministrijām, nevis ''Saskaņa'', kura gan jau atgriezīsies pie varas pēc vēlēšanām), lai nepieļautu protestus pret pašvaldību reformu. Visa šī nejēdzība ir vajadzīga tikai tādēļ, lai ''Vienotības'' kretīni un JKP stabilizētu savu varu un novājinātu konkurentus. Ar koronavīrusu tam nekāda sakara nav. Kariņa valdība - nelieši un varas uzurpatori, salīdzinot ar kuriem Putins ir vispār bērns. Viņš cenšas rīkoties vismaz šķietami tiesiski. Šie - vienkārši raksta ''valdības rīkojumus'', kā Ulmanis, kurš ar šādu pašu rīkojumu Saeimu atlaida.
Pretkrieviskais latvietis
P
Rīga ir brīva !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas