Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Swedbank ekonomisti: Iedzīvotāji tērē piesardzīgi

Mazumtirdzniecības attīstība šogad ir bijusi ļoti svārstīga. Gada sākums ir bijis diezgan vājš, kam sekoja nozīmīgs izrāviens aprīlī, bet maijā atkal kritums. Šīs svārstības pastiprināja degvielas pārdošanas apjomu dinamika: aprīlī bijis liels kāpums, bet maijā - kritums.

Mazumtirdzniecības apgrozījums šī gada maijā bija vien par 2,1% lielāks nekā pirms gada, tai skaita pārtikas preču pārdošanas apjomi par 7,3% lielāki, savukārt autodegvielas apjomi par 1,5% un pārējo nepārtikas preču apjomi par 1,4% mazāki.

Iedzīvotāju ienākumi kāpj (lai arī nodarbinātības kāpums ir pierimis, algu pieaugums šī gada sākumā bijis ļoti straujš), cenu kāpums joprojām ir ļoti mērens. Tomēr maijā-jūnijā ir nedaudz pasliktinājies patērētāju noskaņojums, galvenokārt novērtējums par ekonomisko un mājsaimniecību finanšu stāvokli (un attiecīgi arī lielo pirkumu plāni). Iespējams, tas izskaidro iedzīvotāju piesardzību tēriņos un ir daļēji saistīts ar notikumiem Krievija un Ukrainā un diskusijām par ekonomiskām sankcijām un to ietekmi uz Latviju. Arī mazumtirgotāju optimisms ir nedaudz sarucis.

Sagaidāms, ka nodarbinātība un algas turpinās kāpt, veicinot arī iedzīvotāju tēriņu izaugsmi, lai arī tā būs lēnāka nekā pērn. Šī gada pirmajā ceturksnī mājsaimniecību tēriņu izaugsmi gan galvenokārt virzīja pakalpojumi, lai arī ilglietošanas precēm bija novērots kāpums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē