Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Ārvalstu investori: Nodokļu reformai jāspēj darboties bez izmaiņām pāris gadus

Latvijas plānotajai nodokļu reformai ir jābūt tik kvalitatīvai, lai tā spētu darboties bez izmaiņām pāris gadus, šorīt intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā Rīta Panorāma teica Ārvalstu investoru padomes Latvijā (ĀIPL) vadītāja Zlata Elksniņa-Zaščirinska.

Viņa atzina, ka no ārvalstu investoru vērtējuma, pašreizējā valdības virzība reformu ziņā ir pareiza, taču smagās reformas ir jāturpina.

Elksniņa-Zaščirinska informēja, ka nedēļas otrajā pusē plānotas diskusija ar valdības pārstāvjiem par turpmākajiem uzdevumiem tautsaimniecības attīstībai un šā gada diskusiju sauklis ir "Darām!". ""Darām!" - tas nozīmē "darām kopā"," teica ĀIPL vadītāja.

"Vieglu reformu nav, taču to īstenošanā vajadzētu kļūt ambiciozākiem. Tādēļ gribam iedrošināt valdību iet to smago ceļu," viņa piebilda.

Pēc viņas teiktā, plānotā nodokļu reforma ir ļoti nepieciešama, taču kaut kādos punktos tā varētu būt nepopulāra. Turklāt tā ir jāizstrādā ļoti kvalitatīvi, lai spētu darboties bez izmaiņām vismaz pāris gadus. Elksniņa-Zaščirinska pauda bažas, ka pašreizējā nodokļu reformas virzība liecina par steigu.

Tāpat no ārvalstu investoru viedokļa, reformas kontekstā ir ļoti svarīgi mazināt administratīvo slogu uzņēmējiem, kā arī apkarot ēnu ekonomiku.

Uz jautājumu, kā vērtē ārvalstu investoru aktivitāti Latvijā, Elksniņa-Zaščirinska atzina, ka ir "labi signāli" vairākās frontēs. Piemēram, par veikala atvēršanu ir paziņojis IKEA, tāpat attīstību Latvijā plāno Rimi Baltic, kā arī notiek banku konsolidācija, kas ir labs signāls tirgum.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka Eiropas Komisija (EK) publiskojusi sākotnējo vērtējumu par Latvijas valdības iecerēto nodokļu pārmaiņu ietekmi uz valsts budžetu un fiskālo mērķu sasniegšanu.

EK veiktais Latvijas fiskālo plānu - iecerētās nodokļu reformas - novērtējums liecina par būtiskas novirzes risku no Stabilitātes un izaugsmes pakta prasībām 2018.gadā. Eiropas Savienības (ES) fiskālās disciplīnas noteikumi nosaka, ka Latvijas strukturālais deficīts 2018.gadā nedrīkst pārsniegt 1,7% no iekšzemes kopprodukta (IKP), taču, īstenojot nodokļu reformas pasākumus un neatrodot tiem pietiekamus kompensējošos mehānismus, strukturālais deficīts 2018.gadā var sasniegt 2,4% no IKP, kas ir būtiska novirze.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Drošība, vide, tehnoloģijas

Latvijā 9. maijā tiek svinēta Eiropas diena. 1950. gadā šajā datumā Francijas toreizējais ārlietu ministrs Robērs Šūmanis nāca klajā ar deklarāciju par nāciju sadarbību, ko mūsdienās simboli...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē