Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Asociācija: Nepārdomāta prasība draud iznīcināt trešdaļu Latvijas farmaceitiem piederošo aptieku

Esošais normatīvais regulējums, kurā ir noteikti aptieku un aptieku filiāļu izvietojuma kritēriji, iznīcinās mazo un vidējo aptieku darbību, ļaujot vaļu jau tā spēcīgajām lielajām aptieku ķēdēm, aģentūrai LETA norādīja Latvijas Farmaceitu biedrības pārstāvji.

Latvijas Farmaceitu biedrības biedros satraukumu izraisījusi prasība, ko Satversmes tiesai it kā savu interešu realizācijai iesnieguši daži farmaceiti. Prasības iesniedzēji uzskata, ka pastāvošās normas liedz viņiem izveidot savu aptieku tieši tādēļ, ka noteikti ierobežojumi aptieku atrašanās vietām.

Latvijas Farmaceitu biedrības prezidente Kitija Blumfelde norāda, ka nepieciešami uzlabojumi aptieku darbības vides sakārtošanā, nevis vienkārša aptieku izvietojumu ierobežojošo kritēriju atcelšana, uz ko mudina prasību iesniegušie kolēģi.

"Kritēriju atcelšana radīs apstākļus, ka mazās aptiekas nespēs konkurēt ar milžiem. Sekas būs farmaceitiskās aprūpes un medikamentu pieejamības pasliktināšanās iedzīvotājiem," norādīja Blumfelde.

Viņa arī atzina, ka Latvijā ir daudz aptieku, kas tikko "velk dzīvību" - problēmas rada farmācijas speciālistu trūkums, kā arī netiek attīstīti aptieku pakalpojumi. Tikmēr aptieku ķēdēm resursi tirgus liberalizācijas gadījumā ļaus strauji un neierobežoti paplašināt uzņēmējdarbību un vēl vairāk nostiprināt savas pozīcijas.

"Pirms veikt tik būtiskas reformas tik reglamentētā jomā, kāda ir aptieku darbība, ir veicami vairāki priekšdarbi - piemēram, aptiekas statusa maiņa no mazumtirdzniecības uzņēmuma uz pakalpojumus sniedzošu, jāveido pāreja no konkurences ar cenu uz konkurenci ar pakalpojumiem, jānostiprina farmaceita neatkarība lēmumu pieņemšanā, līdzīgi kā citās Eiropas valstīs," norādīja asociācijas vadītāja.

Vidēji Eiropas Savienībā (ES) ir 3200 iedzīvotāju uz vienu aptieku, kamēr Latvijā šis rādītājs ir 2500 cilvēku, līdz ar to 20.vieta attiecīgajā ES skalā.

Iepriekš Latvijas Televīzijas raidījums "de facto" vēstīja, ka vairāki farmaceiti Satversmes tiesā apstrīdējuši normas, kas viņiem liedz izveidot savu aptieku. Sūdzības iesniedzēji vēlas taisnīgu noregulējumu, kas potenciāli jauniem aptieku tirgus dalībniekiem neliktu atvērt aptiekas vientuļākajos Latvijas nostūros, kamēr tām aptiekām, kuras bija ieņēmušas tirgus pozīcijas jau kritēriju ieviešanas brīdī, nav nekāda pienākuma "apgūt" šos lauku apvidus.

Ja Satversmes tiesa lems par iesnieguma pieņemšanu un par labu farmaceitiem, Veselības ministrija sola reaģēt. Farmaceitu biedrības konferencē Veselības ministrija solīja darīt visu, lai aptiekas neizliktos, ka izgatavo zāles, un izslēgtu to kā negodīgu konkurences rīku.

Satversmes tiesa lēmumu par sūdzības pieņemšanu izskatīšanai pieņems līdz marta vidum.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē