Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +21 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 29. jūnijs
Paulis, Pauls, Pāvils, Pēteris

Bundžu Jānis: Katram savu ēnu ekonomiku

Ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola ir lielisks ieguvums. Gudra, pašapzinīga, šarmanta dāma. Lieliski runā, priekšvēlēšanu diskusijās patīkami pārsteidza. Turpina pārsteigt arī tagad.

Pēc tāda ievada pār aplūkojamo personu parasti sāk gāzties kritikas pērkoni. Ar sašutumu noraidām tādu ceļu! Konsultants jau tāpēc ir konsultants, lai nelietotu parastās klišejas.

Te šur, te tur, bet kopumā no valdības sāk parādīties runas, ka nākamā gada budžets tomēr būs jākonsolidē. Lai vienkāršāk, visiem noteiks griežamos centimetrus – šņik, šņak –, un darīts.

Reiznieces-Ozolas kundze blakus iepriekšminētajam ir arī drosmīga un šādam primitīvam scenārijam nepiekrīt. Cieti. Aģentūrai LETA ministre klāsta, ka jādomā nevis par Eiropas prezidentūras novārdzināto ministriju izdevumu griešanu, bet ieņēmumu spiešanu. Ieņēmumus var spiest, nu kas gan to būtu varējis iedomāties, – no ēnu ekonomikas. Acīmredzami respektēts konsultanta jau pirms mēneša teiktais – ko gan mēs iesāktu, ja nebūtu ēnu ekonomikas. Valsts bankrotētu. Jāatzīmē arī, ka ministres kundze stāv pāri šaurajai resoru domāšanai un skatās uz notikumiem valstiski. Ēnu ekonomikas apkarošana jāievieš VISĀS ministrijās. Katram jāizdomā, kā viņš tās ēnas apcirtīs. Precīzāk – jāpieaicina konsultanti, lai tie domā.

Kā piemēru ņemsim Kultūras ministriju. Uzdevums būtu apkarot dažādas kaktu ballītes, kas pašreizējos ideoloģiski šaubīgos apstākļos sevišķi svarīgi. Šim nolūkam nepieciešamas vairākas jaunas nodaļas. Pirmkārt, ziņojumu izskatīšanas nodaļa, kas analizē aktīvistu iesniegumus par kaimiņu svinībām. Tad jādomā par sertifikāciju, proti, jebkura pasākuma rīkošanu uzticēt tikai sertificētiem vakaru vadītājiem, kurus pirms tam iejūgs valsts organizētās apmācībās. Bez tam, dāmas un kungi, – ēna kā fizikāla parādība eksistē reālajā pasaulē. Virtuālajā, kā zinām, tādas nav. Tātad e-kultūras projekta izstrāde ir akūti nepieciešama, paraugā varētu ņemt mūžam dzīvo skolas.lv. Visai šai mašinērijai būs nepieciešamas jaunas telpas, infrastruktūra un kvalificēti kadri, kas tādā vīzē aizkavēs mūsu gaišāko prātu prombraukšanas ligu. Galu galā vēl nepieciešama inspekcija, kura strikti raudzīsies, kā iepriekš teiktais tiek ievērots. Ak, protams, sabiedrības informēšanas un izskaidrošanas kampaņa, kā un kāpēc viss notiks. Sākumā pieminētajiem konsultantiem vēl būs jāsarēķina, cik tas viss maksās un ko no tā iegūs. Jāuzmanās ieguvumu daļu aprakstīt pārāk precīzi. Kāds var sākt pieprasīt, lai tiktu sasniegts.

Protams, vajadzēs līdzekļus. Par to maza bēda. Aizņemsimies starptautiskajos tirgos, atdevumu garantējot no tiem ēnu līdzekļiem, ko varbūt atgūsim no tumsas spēkiem citugad.

Kā jau redzējumā aprādīts, līdzīgi plāni jāizveido visām ministrijām. Lai neviena nesajustos kā bārenīte. Grūti uzreiz pateikt, kā ar ēnu ekonomiku cīnīsies, teiksim, Aizsardzības ministrija. Tādēļ jau vajadzīgs pieredzējuša konsultanta tvēriens.

Dzīvojam reālā pasaulē. Var gadīties, ka visu Reiznieces-Ozolas iecerēto – nesamazināt tēriņus un apkarot ēnas – neizdodas iedzīvināt. Neskumsim. Sāksim vismaz ar pirmo daļu. Nesamazināt tēriņus. Pārējo vēlāk. Jāskatās taču, lai neapkaro pārāk ātri. Domāsim arī par nākamajām paaudzēm.

*ļoti neatkarīgs konsultants

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Asānža lietas noslēgums

Nedēļas vidū pēc vienošanās ar ASV varasiestādēm par daļēju vainas viņam izvirzītājās apsūdzībās atzīšanu brīvību atguva un dzimtajā Austrālijā atgriezās interneta projekta WikiLeaks dibinātājs Džūl...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē