Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 8. jūlijs
Adele, Antra, Ada

Bundžu Jānis: Ķeksīša aptaujas

Dabā tā nu iekārtots, ka cilvēkam brīdi pa brīdim jāveic noteikti procesi - jāēd, jāpaguļ, jānokārtojas, jāveic socioloģiskās aptaujas. Neatkarīgi no sociālā statusa, partijas piederības vai tautības. Dīvaini vienīgi, ka, piemēram, tualetes apmeklējums un rezultāti parasti netiek plaši publiski komentēti, paužot gandarījumu, bažas vai ko nu kuro reizi, turpretim aptauju rezultāti un arī gatavošanās tām tiek apstāstīta sīki un smalki.

Šāda atšķirība izbrīna vēl jo vairāk tādēļ, ka gan pēc vienas, gan otras darbības nekas būtiski nemainās.

Nupat Ministru prezidente dalījās domās par kārtējo cittautiešu noskaņojuma aptauju, noberot virkni šim gadījumam ārkārtīgi piemērotu valodas pērļu. Tātad - gandarījums, rādītāji jānovērtē, cilvēkiem svarīgi daudz un dažādi pasākumi… Apbrīnojams džentlmeņa un arī lēdijas komplekts pilnīgi visiem gadījumiem, sākot ar Ziemassvētkiem un beidzot ar budžetu.

Tomēr arī šeit izdalās īpašs vārdu savirknējums. Vispirms Straujumas kundze vaicā - ko darīt tālāk, taču tūlīt arī apmulsina, ka valdībai ir skaidrs, ko darīt tālāk. Tad ir vai nav skaidrs? Jā vai nē?!

Palūkojam, kas tad valdībai ir skaidrs. Tātad - latviešu valodas mācīšana un pilsonības iegūšanas labumu izstāstīšana. Tas tiks uzlabots, attīstīts un pilnveidots.

Vai tas ir bijis konsultanta iepriekšējā dzīvē, ka par to dzirdēts runājam jau daudz un vairākkārt? Ir tikuši dalīti līdzekļi gan valodai, gan pilsonības daudzināšanai, gan, protams, aptaujām. Kādu laiku pat tāda kā tautu draudzības pusministrija bija izveidota, bet tad kārtējo reizi šķita, ka jautājumi atrisināti, tautas sadraudzējušās un visi var laimē diet. Jādomā, tumsas spēku ietekmē ar to mācīšanos un pilsonību tik spoži neiet vis. Vēlāk tautu draudzēšanās jautājumus savā paspārnē ņēma cienījamā Ēlertes kundze. Kaut kādu mums neskaidru iemeslu dēļ atkal iebuksēja. Kaut gan īsti tā nevar teikt. Lūk, viena no daudzajām aptaujām 2012. gada sākumā rāda, ka ar latviešu valodas apguvi sokas gluži labi. Bez tam arī šīs - pēdējās - aptaujas rezultātus vērtējot, dzird sakām - situāciju uzlabot derētu, bet nekādā gadījumā nevar teikt, ka nekas nav darīts. Nu kā gan savādāk, citādi vēl nāktos meklēt atbildīgo.

Amizanti arī tas, ka paralēli šīm, sauksim - valdības pasūtītajām, aptaujām cittautiešu lietās savas veic arī Rīgas dome. Nupat viena arī varētu būt finišējusi. Konsultants ir drošs, ka tie rezultāti būs mazliet citādi, proti, risinājumi, kas piekrīt rātei, ir sekmīgi, bet tie, kas valdības ziņā, - šķībi, greizi, nepareizi. Labs pamats krāsainu epitetu pikām, kuras lidos no vienas puses uz otru un atpakaļ.

PAREIZAIS VIEDOKLIS. Aptaujām par noskaņojumiem, lojalitātēm, draudzībām un līdzīgām ēteriskām substancēm jāturpina notikt. Tāpat kā konsultācijas sākumā pieminētajiem fizioloģiskajiem procesiem. Galvenais, lai nekas pēc būtības nemainās. Jāuzmana divi riski, kas varētu apdraudēt patīkamo ierastību. Pirmā ir ilgtermiņa mazākumtautību integrācijas programma. Tādas un līdzīgas jau ir kādas sešas, jūs sauksit. Domāta tāda, kura reāli darbojas. Otrā lieta ir lojālo cittautiešu iesaiste vadošajās politiskajās partijās, uzņemoties arī kādu gramu atbildības. Ak, daži jau ir? Jā, nu tad jau viss kārtībā. Vienmuļajam draudzības un lojalitātes aptauju procesam tuvākajā četrgadē nekas nedraud.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē