Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +26 °C
Skaidrs
Trešdiena, 26. jūnijs
Inguna, Inguns, Ausma, Ausmis, Ingūna

Bundžu Jānis: Naivuma griesti

Naivums izdaiļo cilvēku. Naivs cilvēks ir patiess, neliekuļo, nebaidās kļūt smieklīgs, nav apaudzis ar rutīnas un formālisma bruņām. Mūsu dienās samērā reta parādība. Sevišķi daiļi, ja naivs cilvēks nāk no aprindām, nevis tālas, mežā ieaugušas sētas.

Un vēl - augstākajā tonalitātē - visvisvisdaiļāk, ja naivuma vaiņags apvij mūsu premjerministres kundzi. Kā zināms, Laimdota Straujuma nu vadīšot darba grupu skolotāju jaunās darba samaksas modeļa ieviešanai. Naivuma spožākais briljants ir apņemšanās ar šo visu tikt galā… mēneša laikā.

Jau pirmajā septembrī Bundžu Jānis norādīja, ka mistiskais jaunais modelis sāk līdzināties pasaules vissarežģītākajiem un noslēpumainākajiem matemātikas rēķiniem, ko nevar atrisināt gadsimtiem. Atšķirībā no matemātikas, kur Puankarē hipotēzi pēta zinātnes prātvēderi, mūsu modeli parasti skata «partiju deleģēti cilvēki». Brīžiem risinājums kā malduguns it kā pazib tepat deguna galā. Mēģini uzmest cepuri, bet - ak vai! - tas jau plivinās kaut kur tālu, tālu, koalīcijas purva otrā malā.

Gaiša naivuma caurvīta ir visa algu modeļa ieviešanas gaita. Lai pieminam ar klusuma brīdi dažus, Bundžasprāt, kolorītākos notikumus. Tātad.

2013. gada oktobrī tiek ziņots, ka modelis būs gatavs 2014. gada rudenī. Kārtīga iešūpošanās, un darbu pie modeļa sāk nākamā gada martā, pēc nieka pieciem mēnešiem. Nu jau termiņš ir 2015. gada septembris.

Modeļa pirmā prezentācija notiek 2014. gada maijā. Prezentē, bet aprēķinus sola uz septembri.

Pienāk rudens. Aprēķinus neredz. Lai jautrāk, decembrī Izglītības ministrija aicina publiskot visu pedagogu atalgojumus ar vārdiem, uzvārdiem, garumu un svaru. Tas ārkārtīgi paātrināšot modeļa ieviešanu. Tomēr nenotiek. Solījums modeli ieviest no septembra turpina skanēt vēl februārī, gan pamazām dziestot.

Jūnijā ik pēc nedēļas sauc, ka modeli tūlīt skatīs valdībā un ieviesīs no 2016. gada janvāra.

Nu ir septembris, vāzēs tvīkst asteres, un naivuma rotātā premjerministre sola modeli dabūt gatavu mēneša laikā, bet ieviest ar 2016. gada 1. septembri. Var prognozēt, ka pēc pāris nedēļām klusu, klusu nāks labojums, saprotamā veidā nomainot mēnesi uz gadu. Rezultāts tad būs jau pēc aiznākamā budžeta pieņemšanas, tātad uz 2018. gadu. Valsts simtgade noteikti būs galvenā prioritāte, tādēļ jauno modeli atliks, līdz jubilejas pali mitēsies. Pa to laiku jaunais modelis jau būs kļuvis par veco. Kāda jēga ieviest vecu modeli? Par to nu tiešām pasaulē smiesies vēderus un visu citu turēdami. Tāpēc aptuveni 2019.-1020. gadā tiks veidota jauna darba grupa jaunā skolotāju samaksas modeļa ieviešanai, kurš būs cits jaunais, nevis šis jaunais. Kaut gan nav īstas pārliecības, ka šis jaunais ir iepriekšējais jaunais.

Kā redzam, pat neliela iedziļināšanās rāda modeļa ārkārtīgo komplicētību. Tādēļ turpināsim naivuma caurstrāvotā noskaņā. Pārskatot materiālus par modeļa juceklīgajām gaitām, rodas naivs jautājums - vai kāds arī ir ATBILDĪGS par šo gadiem ieilgušo jezgu ap skolotāju algām? Kurš tas varētu būt, un kāds būtu atbildības mērs?

Tiešām naivi vaicāt. Jo raugiet, pie mums vēl nav ieviests jaunais atbildības noteikšanas modelis par sacūkotām un grīstē salaistām lietām. To skatīšot gan ļoti drīz. Tūlīt pēc pedagogu algu modeļa ieviešanas.

*ļoti neatkarīgs konsultants

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kam vajag jauno dzelzceļu?

Saistībā ar projekta Rail Baltica smagnējo gaitu ir sācies vainīgo meklēšanas un atbildības pārspēlēšanas laiks.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē