Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 3. jūlijs
Verita, Everita, Benita, Emerita

Bundžu Jānis: Neizbraucošais diktators

Jaunās Saeimas darba dunā garām paslīdējuši citi notikumi, kuri, protams, tālu atpaliek no Solvitas iekšā-ārā būšanas un Artusa vēsturiskajiem filmējumiem, tomēr aplūkojami vismaz tiktāl, lai kontrastā redzētu, cik mēs jau tālu tikuši.

Pirms nedēļas Eiropas Savienība (ES) viegli kā pa vazelīnu uz gadu kārtējo reizi pagarināja sankcijas pret Baltkrieviju. Garināšana notikusi, vismaz tā nākas domāt, lielā vienprātībā un sapratnē. Latvijas Ārlietu ministrija, komentējot sankcijas, neko vairāk nav jaudājusi, kā «tās esot bijušas gaidāmas».

Kopumā šķiet, sankcijas pret Dienvidaustrumu kaimiņu ir jau kopš bīskapa Alberta laikiem, ja ne vēl senāk. Cilvēktiesību ligas tur ierasta lieta, un nav brīnums, ja būtu arī kanibālisma gadījumi.

Cita lieta - Krievija. Ilgu, ilgu laiku cilvēktiesību, tiesiskuma, caurspīdības un citi delikāti jautājumi bezmaz liekami par paraugu dažādu rangu diktatoriem un tiesību kājām mīdītājiem. Inteliģentais Medvedeva kungs, kurš māk apieties ar gadžetiem, un smalku humoru apveltītais Putina kungs gaidīti viesi Eiropas galmos.

Sābru diktators tikmēr neizbraucošs.

Aizrit dažas automāta kārtas, un mērnieki šo to nogriež Gruzijai. Eiropas reakcija atgādina lauku sievu, kuras bargie suņi aplenkuši negaidītu ciemiņu: "Nebaidās neko! Tie jau nekož, tie grib spēlēties!"...

Diktators arvien neizbraucošs.

Rit laiks un tirdzniecība ar bagāto Krievzemi. Parādās dziesma "Krim naš, h... vaš" (latv. - krēsli rītā, nauda - vakarā), Eiropa atgādina lādzīgu krustmāti: "Nu, vai nav palaidņi, ko! Jūs man skatās!" - un pakrata tuklo pirkstiņu.

Diktators neizbraucošs.

Rit laiks, rit kaujas mašīnu riteņi, un burlaki sabrūk iekšā Donbasā. Tas nu gan nav labi, vajag sarunu ceļā, kā tad tā... Ar lielu ķīvēšanos sastiķē pirmās sankcijas pret Krieviju. Varoņprezidents braukā pa Eiropu un sūta visus labi tālu.

Pēdējais diktators neizbraucošs.

Rit laiks, rit lidmašīnu riti apkārt pasaulei, kamēr viena Ukrainā nogāžas. Bonusā - lūpukrāsa no MH17... nu tāda kā rosīšanās. Ar lielām sirds un maka sāpēm Eiropa pieņem sankcijas. Putins vicina mazos kulaciņus visur, kur vien aizbrauc. Baltkrievijas diktators neizbraucošs. Tādēļ vairāk laika iestāties par Ukrainas nedalāmību, rīkot Minskā sarunas par Donbasa lietām un sābriskā viltībā piepalīdzēt dažiem Eiropas šeftmaņiem preču noieta uzturēšanā. Baltkrievu apelsīni, laši un krevetes.

Rit vēlēšanu cirks Doņeckā. Aktieri pillā, izrāde nekāda. Mūsu Rinkēvičs pat bez saskaņošanas ieliek kloķi Banderasa pastulbajam krievu dublierim Porečenkovam. Šamais taisnojas, ka šāvis ar kaķeni. Eiropa TAISĀS kaut ko darīt ar sankcijām, bet nav vēl skaidrs - ko. Vismaz tā var spriest no Eiropas ārlietu priekšnieces Modžerīni murgainajiem pareģojumiem: "Sankciju izvērtēšana turpinās. Situācijas novērtēšana ir tas, kas mūs virza uz sankciju pastiprināšanu, sankciju atcelšanu, sankciju ierobežošanu..." vēl varētu pielikt - patīkama smaguma sajūta visā ķermenī. Gan jau šo jautājumu vēl spriedīs ar Putina kungu G20 samitā Austrālijā. Ak, jā, piemirsu - Baltkrievijas diktators vēl arvien neizbraucošs. Bet tas jau tikpat ikdienišķi kā melni burti uz balta papīra.

PAREIZAIS VIEDOKLIS - Latvijā pēdējā laikā novēro zināmu progresu makro un mikro lietās. Tomēr mūsu atpalicība no Eiropas vidējā dubultmorāles standarta vieš patiesas bažas.

*ļoti neatkarīgs konsultants

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Par zāļu cenām Eiropā un kas tās diktē

Man par milzu pārsteigumu Latvijas portālā Diena parādījās tulkots raksts Kāda ir dzīvības cena? Runājot par zālēm, tā ir ļoti atšķirīga visā pasaulē. Tā atšķiras arī Eiropā. Tas ir izcils žurnalisti...

Neatdalāmā bezjēdzība

Domājams, ka 2024. gada 2. jūlijs ieies vēsturē kā kārtējais paraugs tam, ka apgrūtinoša un brīžiem pat muļķīga birokrātija ir izcili iedzīvojusies ne tikai Latvijā, bet visas Eiropas Savienība...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē