Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Cīrulis: Valsts valodas dienai jāmeklē cits datums

Nupat vairākos interneta portālos publicēts Rīgas Latviešu biedrības valdes un domes ierosinājums 18.februāri pasludināt par Valsts valodas dienu un turpmāk to atzīmēt katru gadu, rīkojot dažādus sarīkojumus un diskusijas. Idejas autore esot rakstniece un sabiedriskā darbiniece Anna Žīgure, kura piekritusi būt par Valsts valodas dienas patronesi.

Visu cieņu Rīgas Latviešu biedrībai un Annai Žīgurei par labo gribu, un tā to vajadzētu darīt, ja vien tas nerunātu pretī vēsturiskajai patiesībai.

Lai būtu godīgi pret vēsturi un patiesību, par Valsts valodas dienas goda patronesi vajadzētu aicināt akadēmiķi Ainu Blinkenu un Valsts valodas dienai atrast citu datumu.

Šeit varētu būt vairāki datumi:

  • 1.jūnijs, jo 1988.gada 1. un 2.jūnijā par latviešu valodu kā valsts valodu runāja Radošo Savienību plēnumā.
  • 30.augusts, jo 1988.gada 30.augustā akadēmiķe Aina Blinkena laikrakstā Padomju Jaunatne publicēja rakstu Par latviešu valodas statusu – esošo un vēlamo. Šis raksts izraisīja lielu sabiedrības rezonansi, un Padomju Jaunatnes redakcija un Latvijas PSR Augstākās Padomes Prezidija Juridiskā daļa saņēma 8213 sūtījumus, kuros 307 875 cilvēki bija izteikuši savas domas par latviešu valodu, tās likteņiem un vietu. Tik liela atsaucība un aktivitāte latviešu sabiedriskās domas izziņas vēsturē līdz tam vispār nekad nebija pieredzēta. Šī raksta publicēšana bija tas izšķirošais grūdiens, lai latviešu valoda iedrošinātos kļūt par valsts valodu. Visus padomju gadus tā bija aizliegta tēma.
  • 29.septembris, jo 1988.gada 29.septembrī Latvijas PSR Augstākās Padomes Prezidijs oficiāli piekrita  priekšlikumam par valsts valodas statusa piešķiršanu latviešu valodai.
  • 6.oktobris, jo 1988.gada 6.oktobrī pozitīvu lēmumu pieņēma Latvijas PSR Augstākā Padome.
  • 5.maijs, jo 1989.gada 5.maijā Latvijas PSR vienpadsmitā sasaukuma Augstākās Padomes vienpadsmitā sesija pieņēma likumu Par Latvijas PSR Konstitūcijas (Pamatlikuma) papildināšanu un Latvijas PSR Valodu likumu.

Tas nav nekāds noslēpums, nav jārakājas pa noputējušu avīžu kalniem. Ir vienīgi jāpalasa Barikadopēdija. Sākot ar pašu pirmo rakstu.

Saknes pašreizējam referendumam nav tās cildenākās, un, ja 18.februāris tiktu pasludināts par Valsts valodas dienu, pēc dažiem gadiem tas šķistu gluži jocīgi. Un mūžīgi prātā nāktu Lindermans… Mediji viņu tagad pacēluši tādā godā, ka nabaga Žīgure to nespētu aizēnot.

Mums ir cildenāka vēsture, un nevis šis apkaunojošais referendums, kurā visiem Latvijai lojālajiem obligāti jābalso PRET! Un jālūdz, lai laukos visi, kam ir mašīnas, palīdz tiem, kas nevar aizbraukt!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē