Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Decembris varētu iezīmēt jau noturīgāku Latvijas eksporta pieaugumu

Pērnais gads Latvijas eksportā noslēdzies ar strauju pieaugumu, preču eksportam decembrī augot par 7,6% salīdzinājumā ar 2015. gada decembri, un šobrīd ir pietiekami pamatotas cerības, ka decembris jau varētu iezīmēt noturīgāku Latvijas eksporta pieaugumu. Eksporta pieaugums decembrī, šķiet, ir arī tiešā veidā ir saistīts ar norisēm apstrādes rūpniecībā, kur izaugsme pēdējos mēnešos ir pārsniegusi pat 10%. Vienlaicīgi decembrī par 11,4% palielinājies arī imports, tādējādi nedaudz pasliktinot Latvijas tirdzniecības bilanci, taču te būtisku lomu ir nospēlējusi airBaltic jauno lidmašīnu iegāde.

Arī detalizētāk aplūkojot eksporta rādītājus decembrī, jāsecina, ka tās lielā atspoguļo pēdējo mēneši tendences apstrādes rūpniecībā. Lielākie pieaugumu vērojami kokapstrādē un dažādās ar mašīnbūvi un metālapstrādi, kā arī būvmateriālu ražošanu saistītajās nozarēs. Salīdzinājumā ar 2015. gada decembri koka izstrādājumu eksports decembrī audzis par 19,4%, metāla izstrādājumu par 20%, savukārt cementa izstrādājumu par 58,9%. Vienlaikus gan kopējo eksporta pieaugumu uz leju pavilka graudu eksporta kritums par 71,8%.

Jāatzīmē, ka pēdējo mēnešu negaidīti straujie uzlabojumi gan eksporta, gan apstrādes rūpniecības rādītājos vairs nešķiet nejauša svārstība, bet drīzāk tiešā veidā atspoguļo uzlabojumus ārējā ekonomiskajā vidē. Viens šāds faktors ir ekonomikas noskaņojumu rādītāji ASV un eirozonā, kas, neskatoties uz dažādiem politiskajiem satricinājumiem, ir sasnieguši to augstāko līmeni pēdējo 10 gadu laikā un liecina par ļoti stabilu izaugsmi šajās ekonomikās. Kā otru faktoru jāmin Krievijas ekonomiku, kur ir vērojama stabilizācija un atgriešanās pie pozitīvas izaugsmes, un decembrī Latvijas eksports uz NVS valstīm jau audzis par 16,7%. Savukārt kā trešais faktors jāmin notiekošais pasaules tirdzniecībā, kas pēc vairāk nekā gada krituma atkal sāk atgriezties pie pozitīvas izaugsmes. 

Tieši šo faktoru vienlaicīga sakritība, šķiet, ir galvenais iemesls, kādēļ kopš oktobra Latvijas eksportā un apstrādes rūpniecībā ir vērojams tik straujš pieaugums. Šajā kontekstā, protams, uztraukumu rada pieaugošie protekcionisma riski pasaulē, kas Baltijas reģionam varētu būt ļoti nelabvēlīgi.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē