Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Ikstens: Reālu spēku jaunajai kustībai Mēs par dod politiķi, nevis sabiedrībā zināmi cilvēki

Reālu politisko spēku jaunajai politiskajai kustībai Mēs par dod pieredzējušie politiķi, nevis sabiedrībā zināmas personas, aģentūrai LETA atzina politologs Jānis Ikstens. Plaši zināmo zinātnieku Andra Ambaiņa un Vjačeslava Kaščejeva izteiktais atbalsts jaunai politiskajai kustībai neļauj spriest par viņu pienesumu partijai, jo viņi ir zinātnieki, nevis politiķi.

Tikmēr politologs raksturojot minētās politiskās kustības izveidi, sacīja, ka var vilkt paralēles ar savulaik eksprezidenta Valda Zatlera veidoto Reformu partiju, lai gan atšķirība ir tajā, ka Mēs par iestājas par sociālajiem jautājumiem un liberālām vērtībām, bet Reformu partijas pamatnostādnes bija balstītas uz brīvā tirgus attīstību.

Tāpēc Ikstens prognozē, ka pašreizējā politiskajā situācijā ar vienkāršu liberālismu nekur tālāk par "bulvāra loku netiks".

Jau ziņots, ka jaunajā politiskajā kustībā Mēs par, kurā apvienojušies pieci no partijas Vienotība aizgājušie Saeimas deputāti, iesaistīsies arī fiziķis Vjačeslavs Kaščejevs, matemātiķis Andris Ambainis, mācītājs Juris Cālītis un citi sabiedrībā pazīstami cilvēki.

Trešdien tika parakstīts jaunās kustības manifests. Kustībai pagaidām pievienojušies 48 cilvēki, starp viņiem arī visi pieci no Vienotības aizgājušie politiķi - Ilze Viņķele, Lolita Čigāne, Andrejs Judins, Aleksejs Loskutovs un Ints Dālderis.

Tāpat kustībā darbosies bijušais ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts, politikas analītiķe Marija Golubeva un uzņēmējs, Innocent Coffee Masters un Innocent Pro īpašnieks Mārtiņš Staķis.

Jaunā politiskā kustība savā manifestā uzsver uzsver cilvēka brīvību, tiesiskumu un "slaidu publisko pārvaldi", kā arī citas vērtības.

Kustības manifestā Mēs esam par! tiek izklāstītas idejas, ko kustība atbalstīs. "Mēs esam par Latviju, kura ir iespēja visiem," uzsver kustības pārstāvji. Viņi uzsver, ka tic ikviena cilvēka tiesībām izdarīt savas izvēles un atbildībai par paša lēmumiem.

Kustības manifestā uzsvērta sabiedrības saliedētība, atbalstam grūtības nonākušajiem esot jābūt tādam, kas iedrošina, ļauj atsperties, savukārt pabalstus vajagot pakāpeniski aizstāt ar "vispārējo pamatienākumu". Kustība uzsver, ka jābūt visiem pieejamai sabiedriskajai veselības aprūpei, kas vecumdienās integrēta ar sociālo aprūpi, izglītībai jābūt izcilai, tādai, kas attīsta radošumu, kritisko domāšanu un emocionālo inteliģenci. Augstskolām jābūt dažām, bet pasaules pieredzei atvērtām.

"Mēs esam par tiesisku republiku, kurā likums stāv pāri varai un taisnīga tiesa - pāri koruptai ietekmei. Par valsti, kuru nenozog," pausts manifestā. Tāpat kustības dalībnieki iestājas par slaidu publisko pārvaldi, lielākiem novadiem un spēcīgiem attīstības centriem.

Kustības dalībnieki iestājas par valsts mērķtiecīgu atbalstu izcilai un globāli ilgtspējīgai uzņēmējdarbībai. Viņi arī uzskata, ka taisnīgi iekasēti, caurredzami izlietoti, progresīvi un attīstību veicinoši nodokļi var kļūt par pamatu atjaunotam sabiedriskajam līgumam.

 

Top komentāri

uz saulaino tāli!
u
Reālu spēku kaut kādai tur pseido jaunajai veco vēžu kustībai Siles virzienā, dos sponsoru nauda, kas ļaus nopirkt neuzpērkamos masu dezinformācijas līdzekļus, izskalot elektorātam smadzenes un saorganizēt pareizus vēlēšanu rezultātus. Var mēģināt uzrīkot flešmobu ar leļļu dedzināšanu Daugavmalā, bet domājams, ka otrreiz šis karnevāls rezultātus nedos. To, ka savulaik bankrotējuši tipi (Pavļuts) pareizā balsī pļurkstēs visiem zināmas, pareizas lietas, to elektorāts sen jau laiž gar asti. Cik to pļurkstētāju nav bijis, kurš viņus visus vēl atceras!
viesis
v
Pirmkārt, šie politiķi drīzāk noraks jauno partiju, nevis dos tai spēku. Otrkārt- tas liberālisms, ko sludina šīs topošās partijas pārstāvji, nav savienojams ar sociālo jautājumu risināšanu. Pietiek atcerēties kaut vai senākus Viņķeles kundzes izteikumus, lai saprastu, cik tālu šī partija ir no reālas sociālo problēmu izpratnes un risināšanas........
haralds elceris
iesaku virsrakstu redakcijā "Reālu spēku jaunajai kustībai "Mēs par" dod poli†iķi, nevis vienkārši sabiedrībā zināmi cilvēki. poli†iķi takš sabiedrībā zināmi cilvēki. to reālo spēku "poli†iķi" paņēma līdz, aizejot no par†ijām, kurās iepriekš sastāvēja? par ko tur nelika lietā? nebija labas tās par†ijas? tad ko tajās līda? UN - to reālo spēku var likt lietā tikai Kangarā†ā ievēlētās par†ijas. bet uz par†iju, kurā pamukušas žurkas, elek†orā†s nepavilksies. http://www.fotoblog.lv/rep/8390639/?cid=14519 http://www.fotoblog.lv/rep/8390640/?cid=14519
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē