Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Kažoka: Ar jaunās biedrības palīdzību varētu mēģināt palielināt Olšteina grupas ietekmi

Ņemot vērā Edgara Jaunupa un Ulda Mierkalna iepriekšējo saistību ar neatkarīgo Saeimas deputātu Klāvu Olšteinu, jaunās biedrības dibināšana varētu būt iespēja, kā tā dēvēto Olšteina grupu padarīt ietekmīgu un kontrolēt valdību.

Šādu viedokli aģentūrai BNS pauda politoloģe Iveta Kažoka, vērtējot ekspolitiķa Einara Repšes vadībā tapušo biedrību Latvijas attīstībai, kas apvienojusi Vienotības galvenos sponsorus. Repše neizslēdza, ka biedrība varētu pārtapt partijā.

Olšteina vadītajai neatkarīgo deputātu grupai ir sešas balsis, kas koalīcijai nodrošina vairākumu. Bez neatkarīgo deputātu grupas koalīcijai ir 50 balsu.

"Mani satrauc tas, ka biedrības un jaunas partijas izveide var ietekmēt valdības stabilitāti, jo nav noslēpums par Jaunupa un Mierkalna iepriekšējo saistību ar Olšteinu. Tādējādi biedrībai varētu būt ietekme pār sešiem neatkarīgajiem deputātiem, un šī varētu būt iespēja, kā Olšteina grupu padarīt ietekmīgu un jau šīs Saeimas laikā panākt tādu piekāpšanos no valdības, kas citos apstākļos nebūtu iespējama," pastāstīja Kažoka.

Viņa gan norādīja, ka tā ir viena no versijām, taču eksperti nepārsteigtu, ja biedrība un Olšteina sešnieks kopīgi domā par vienas partijas izveidi.

Kažoka neredz potenciālu partijai ar Repši priekšgalā pārvarēt piecu procentu barjeru, vienlaikus pieļaujot iespēju, ka šie cilvēki, kas dibinājuši biedrību, nav īstie, kas dosies politikā, bet gan izstrādās idejas partijai.

"Šis scenārijs ir līdzīgs ar Andra Šķēles pēdējo atgriešanos politikā ‒ Tautas partija domāja, ka iegūs jaunu elpu, bet pēc mēneša partijas reitings nebija izkustējies no vietas," teica Kažoka un piebilda, ka Šķēles reputācija bija nepārvarams šķērslis un arī politiskā vide bija stipri mainījusies ‒ tajā bija vairāk konkurentu.

Lai gan daļā sabiedrības Repše tiek vērtēts ļoti augstu, Kažoka neredz iespēju, ka liela daļa vēlētāju par viņu varētu balsot.

"Ja pazustu Vienotība, Nacionālā apvienība un Zatlera Reformu partija, tad Repšem būtu izredzes, bet es nevaru iedomāties, ka nākamajās vēlēšanās nepiedalās šie trīs politiskie spēki," sacīja Kažoka.

Runājot par biedrības izveides ietekmi uz Vienotību, eksperte uzsvēra, ka galvenie sponsori un pelēkie kardināli ir apvienojušies biedrībā, un viņa nebrīnītos, ja uz to pārietu daļa no bijušajiem Jaunā laika cilvēkiem.

"Vienotība var zaudēt tikai finansiāli, bet biedrībā ir cilvēki, kas Vienotības reputāciju apdraudēja visvairāk. Tādēļ no reputācijas viedokļa biedrības izveide Vienotībai ir tikai pluss," pavēstīja Kažoka.

Tomēr šis būs pārbaudījums Vienotības stabilitātei arī pēc vienotas partijas izveides. "Tas parādīs, vai jaunā Vienotība ir pietiekami iekšēji spēcīga un stabila, lai pārdzīvot atšķelšanos," uzskata Kažoka.

Jau ziņots, ka bijušā politiķa Einara Repšes (Vienotība) vadībā ir nodibināta biedrība Latvijas attīstībai, kurā ir arī uzņēmēji Olafs Berķis un Valērijs Belokoņs. Biedrības dibinātāju vidū ir arī Vienotības biedrs Rīgas domes deputāts Edgars Jaunups, no Jaunā laika izslēgtais Repšes līdzgaitnieks Dans Titavs, miljonāri Donāts Vaitaitis un Uldis Mierkalns, Vienotības priekšvēlēšanu kampaņas veidotājs Ainārs Ščipčinskis un aģentūras LETA valdes priekšsēdētāja vietnieks Agris Strautnieks, kā arī tiesību eksperte, bijusī Repšes padomniece Baiba Fromane.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē