Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

KNAB: Oligarhu līmeņa lietās gads ir par maz, lai prognozētu noslēgumu

Tā dēvētā "oligarhu" lieta, tāpat kā_ Latvenergo _amatpersonu un Daimler krimināllietas, ir viena no nozīmīgākajām no patlaban Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) lietvedībā esošajām krimināllietām. Attiecībā uz izmeklēšanu ilgumu, jāteic, ka šāda līmeņa lietās viens gads ir pārāk īss laikaposms, lai varētu prognozēt tās noslēgumu, portālu Diena.lv informēja KNAB pārstāvis Andris Vitenburgs.

Kā vēstīts, gadu pēc KNAB veiktās kratīšanas vairāk nekā 40 objektos, kas saistīti ar tā dēvētajiem trīs oligarhiem, eksdeputāts Ainārs Šlesers sacīja, ka "oligarhu lieta" diemžēl ir izgāzusies, jo visi tie pieņēmumi, kas savā laikā bija par pamatu visam šim grandiozajam šovam, nav guvuši apstiprinājumu.

"KNAB sadarbības pieredze ar citu valstu dienestiem liecina, ka arī arvalstīs šādas lietas izmeklē vairāku gadu garumā," sacīja A.Vitenbrugs. Viņš norādīja, ka izmeklēšana šajā lietā ir laikietilpīga, jo izmeklējamo noziedzīgo nodarījumu sarežģītās struktūras un juridiskās kvalifikācijas īpatnību dēļ tā ir viena no sarežģītākajām.

"Ir pietiekams pamats uzskatīt, ka šajā krimināllietā noziedzīgu nodarījumu izdarīšanai ilgstošā laika posmā ir izmantotas sarežģītas (ļoti sazarotas un slēptas) shēmas – ar daudzām iesaistītām personām, ar dažāda rakstura civiltiesiskajiem darījumiem un liela apjoma finanšu līdzekļu pārskaitījumiem," uzsvēra KNAB pārstāvis.

KNAB skaidroja, ka patlaban ir apzināts ar krimināllietas izmeklēšanu saistīto personu loks un notiek iegūto pierādījumu nostiprināšana. "KNAB priekšnieka vietnieces Jutas Strīķes izteikumi presē nozīmē, ka procesuālo darbību rezultātā ir iegūts ļoti daudz pierādījumu, kurus nepieciešams pārbaudīt, izslēdzot saprātīgās šaubas un nostiprinot tos Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā. Izmeklēšanā ir noskaidrots, kas un kā noticis, apzināts personu loks un viņu veiktās darbības. J.Strīķe atzīst, ka patlaban kriminālprocesa ietvaros tiek risināti sarežģīti jautājumi par noziedzīgo nodarījumu juridisko kvalifikāciju pēc Krimināllikuma pantiem, tai skaitā tiek vērtēts jautājums par juridisko personu atbildību un tās apjomu, par ko Latvijā nav plaši diskutēts un tas nav praktiski risināts," liecina KNAB sniegtā informācija.

KNAB pārstāvis norādīja, ka šajā krimināllietā tiesiskais statuss ir noteikts vairākām personām. Deviņām personām šajā krimināllietā saskaņā ar likumu ir tiesības uz aizstāvību. "Tiesiskais statuss var attiekties gan uz personām, pret kurām uzsākts kriminālprocess, gan uz aizdomās turētām personām," piebilda KNAB pārstāvis.

Konkrētajā krimināllietā patlaban turpinās pirmstiesas izmeklēšana, un tajā tiek veiktas arvien jaunas procesuālās darbības, tai skaitā tiesiskās palīdzības lūgumu ietvaros pieprasīta informācija no ārvalstīm.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē