Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

LTA: Uz Latvijas rēķina atkal nopelnīs globālie uzņēmumi

Bez tiem kases aparātiem, kas tiek izmantoti tirdzniecībā, Latvijā ir tūkstošiem kases automātu un informatīvo sistēmu, kas arī pakļautas jaunajai "reformai".

Šī brīža Ministru kabineta (MK) noteikumi par Kases aparātu, hibrīda kases aparātu, kases sistēmu, specializēto ierīču un iekārtu modeļa, modifikācijas un programmas versijas atbilstības pārbaudi nosaka, ka ir veicama atbilstības pārbaude katram modelim, modifikācijai un programmatūras versijai. Piemēram, uzstādot kases aparātu un tā darbībai vajadzīgo programmu peldbaseinā, kopējās izmaksas sastāda 50 000 eiro. Pagājušā gada decembrī kļuva zināms, ka būs jāveic šīs programmas un aparātu sertifikācija, kas izmaksās vairāk nekā 10 000 eiro. Ņemot vērā, ka katrs šāds objekts ir unikāls un atšķirīgs, tas nozīmē, ka katram jāveic atsevišķa sertifikācija – vai tā ir stāvvieta, peldbaseins, sporta halle, vai tamlīdzīgi.

Šobrīd Latvijā tādu sistēmu un kases automātu ir vairāk nekā 200. Tātad tikai pirmreizēja šo sistēmu un aparātu atbilstības novērtēšana izmaksās tautsaimniecībai ne mazāk kā trīs miljonus eiro. Ņemot vērā, ka programmas tiek mainītas (veikti uzlabojumi) aptuveni vienu reizi mēnesī un kases aparātiem regulāri mainās komplektācija (procesors tiek aizstāts ar mūsdienīgāku, mainās ražotāji dažādiem kases aparāta blokiem, piemēram, barošanas un drukas), atbilstības novērtēšanas izmaksas gada laikā kopumā var prognozēt piecu miljonu eiro apmērā.

Otra lieta šajos MK noteikumos ir tā, ka no sistēmas tirgotājiem tiek prasītas gan neiespējamas lietas, piemēram, pirms pieciem gadiem no Vācijas pirkto stāvvietas aparātu apraksti (shēmas), gan programmatūras, kas satur komercnoslēpumu. Šībrīža MK noteikumi nosaka, ka sertifikācijai nav robežu, jo pieļauj pieprasīt uzrādīt itin visu, kas saistīts ar kases automātu, un nav nekādas konfidencialitātes garantiju.

Līdz ar to kļūst skaidrs, kā interesēs ir pieņemti šādi izplūduši noteikumi – valsts funkcija, bez izmaksu novērtējuma, ir nodota kā pastāvīga un bezgalīga "barotava" starptautiskajām konsultantu kompānijām – KPMG un Ernst & Young.

 

 

Top komentāri

nieva
n
Man kā pircējam, viennozīmīgi visi šie murgi būs arī jāapmaksā! Jautājums, kas man nodara lielākus zaudējumus: vai maza lauku veikala sīkas blēdības, lai izdzīvotu, vai šīs valsts neizprotamā sodīšanas kāre?
Um gvalte
U
Izskatās, ka Danusevičam viss slikti, kas apdraud tirgotāju krāpšanos.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē