Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Meluškāns: If Latvia F… me! (jeb valsts vēršas pret vietējo interneta biznesu)

Vietējai auditorijai aktīvi reklamējot Facebook lapu, valsts vēršas pret vietējiem interneta uzņēmumiem, norāda draugiem.lv radošais direktors Guntars Meluškāns.

"Pirms laiciņa tīmeklī parādījās vēsts, ka Latvijai būs sava lapa pasaules vadošajā sociālajā tīklā Facebook. Toreiz es pajautāju, vai gadījumā nevajadzētu sākt ar lapu savējiem, tomēr izrādījās, ka tam valstij nav resursu jeb cilvēku, kas tādu varētu izveidot un apkalpot. Es to saprotu, galu galā lapa sociālajā tīklā nav nekas bez kā nevar iztikt. To es bez ironijas. Tāpat es lieliski saprotu, ka FB ir lieliska vide, kurā popularizēt valsts tēlu un idejas.

Taču notika kas dīvains. Man piezvanīja kolēģis no kāda mums draudzīga medija un pajautāja – vai jums gadījumā arī nepiedāvāja sniegt informatīvo atbalstu Latvijas FB lapai? Izrādās, ka lapai, kas domāta ārvalstnieku informēšanai, tiek vākts vietējo mediju atbalsts tās „popularizēšanai”.

Šorīt mani sagaidīja nākamais pārsteigums – visas Rīgas ielas izlīmētas ar plakātiem, kuros reklamēta šī Latvijas lapa FB.

Pirmkārt, jautājums, cik daudz šīs lapas mērķauditorijas jeb ārzemnieku var sasniegt Latvijas mediji? Necik. Otrkārt – kāpēc mums šo atbalstu neprasa? Atbilde skaidra – tas ir pretrunā draugiem.lv interesēm. Diemžēl Latvijas mediji jau tāpat veido spēcīgu informatīvā atbalsta fonu Twitterim un FB, bet tagad tā būs kampaņa – visi uz Facebook „par Latviju”!

Nesen tīmeklī parādījās jaunākā pasaules sociālo tīklu karte. Tajā dažādās krāsiņās iekrāsotas pasaules daļas atbilstoši tu valdošajam sociālajam tīklam.


Vai tas nav pamats mums lepoties? Pasaulē uzskata, ka ir. Savukārt Latvijas valsts tagad organizē kampaņu pret savu nacionālo tīklu. Mani kā vienu no draugiem.lv veidotājiem šis fakts neuztrauc, nedomāju, ka šī kampaņa ietekmēs cilvēku izvēli par vai pret vienu vai otru sociālo tīklu. Kampaņas to nenosaka, bet mani kā Latvijas pilsoni uztrauc šīs valsts bezatbildība, tuevredzība un stulbums – gan vēršoties pret nacionālo sociālo tīklu, gan, piemēram, parakstot starptautiskus līgumus, kas attiecas uz veselu nozari, vispār nepajautājot nozares viedokli.

Draugiem.lv katru gadu atbalsta simtiem Latvijas projektu, arī valsts to skaitā. Ir retas ministrijas un valsts institūcijas, kas nav lūgušas mūsu palīdzību un to allaž saņēmušas. Draugiem.lv ir svarīgākā saikne starp Latviju un cilvēkiem, kas valsti pametuši un, kurus pametusi valsts, mēs atbalstam Latvijas mākslas, kultūras, izglītības un labdarības projektus. To visu nekad Latvijā nedarīs FB vai kāds cits globālais tīkls.

Mēs nekad neesam postulējuši, ka cilvēkiem obligāti jāizvēlas draugiem.lv, tāpēc, ka vietējais, mēs savu vietu zem saules izcīnam paši. Mēs esam iespējuši to, ko nevarēja, piemēram, Vācijas vai Nīderlandes kolēģi. Mēs akceptējam cilvēku izvēli lietot kādu citu sociālo tīklu vai nelietot tos nemaz, mēs dzīvojam nežēlīga kapitālisma apstākļos, kuros emocijām nav vietas – visu nosaka tavu pakalpojumu vai produktu kavalitāte. Tomēr valstij, tāpat kā nevajadzētu pirkt poļu mēbeles, nevajadzētu arī vērsties pret valsts interneta biznesu.

Facebook Latvijas lapas sauklis ir – If you like Latvia, Latvia likes you… Ļoti labs sauklis, tikai man nez kāpēc šajā kontekstā ir sajūta, kas ieskicēta šī teksta virsrakstā. Stulba sajūta…"

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē