Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Pētersone-Godmane: EK piešķirtie 6000 eiro par bēgli nosegtu visas izmaksas

6000 eiro, kurus EK gatavojas piešķirt valstij par katru uzņemto bēgli, nosegtu gan papildus ikmēneša maksājumus gan tās izmaksas kas nepieciešams administratīva procesa nosegšanai, "izskatās, ka EK par to ir padomājusi," ceturtdienas rītā intervijā LTV atzina Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane.

Finansējums tiks piešķirts jautājums iespējams vienīgi varētu būt par to, ka kam tieši šo naudu var izmantot norādīja Pētersone-Godmane.  

Portāls Diena.lv jau vakar vēstīja, ka Latvijai var nākties uzņemt 737 bēgļus no Austrumiem.

Valsts sekretāre skaidroja, ka viss šis bēgļu skaits nebūtu jāuzņem uzreiz, bet gan divu gadu laikā, šobrīd Latvija varētu mierīgi uzņemt simts cilvēkus, bet "spraigā režīmā" pat divsimt. "Kapacitāte ir tik, cik ir piešķirts finansējums", jautājumu lielākā apmērā varētu risināt, ja tiktu piešķirts papildus finansējums.

Sākotnēji bēgļiem Latvijai jānodrošina uzturs un dzīvesvieta, bet pēc tam, ja tiek piešķirts bēgļa statuss, jāpiešķir pabalsts. Viņa gan norādīja, ka nedrīkstētu pieļaut citu valstu kļūdas "un tiešām integrēt šos cilvēkus" sabiedrībā. 

Pētersone-Godmane norādīja, ka jau pēdējās divas nedēļas Latvija ir runājusi ar citām valstīm par bēgļu kvotām. Viņa gan atgādināja, ka EK trešdienas paziņojums ir tikai sākums, un nākamajās divās nedēļās par šo aktu dalībvalstis varēs izteikties. Latvijai, lai šāds lēmums netiktu pieņemts, jāsavāc 35% Eiropas Savienības iedzīvotāju nosacītais atbalsts. t.i. EP ievēlēto deputātu atbalsts.  

Pētersone-Godmane arī noliedza EP deputātes Ivetas Grigules (ZZS) paziņojumu, ka Latvijai var nākties uzņemt 5000 bēgļu, sakot, ka šādas informācijas šobrīd nav. 

Ceturtdien Grigule aģentūrai LETA, runājot par Eiropas Komisijas (EK) piedāvātajiem priekšlikumiem visaptverošajā pieejā ar mērķi uzlabot migrācijas pārvaldību, Grigule izteicās, ka EK pašlaik spēlē dubultu spēli, cenšoties attiecīgo jautājumu pārņemt savā kontrolē bez pēdējā balsojuma EP, atsaucoties uz Eiropas funkcionēšanas līgumu, kas nosaka - ja sagaidāms pēkšņs cilvēku pieplūdums, Eiropas Savienībai (ES) jāizrāda solidaritāte.

"Tomēr nav norādīts veids, kādā tas tiktu darīts," skaidroja Grigule. Viņa norādīja, ka nepubliskojamajos darba dokumentos vērsta uzmanība, ka tuvāko piecu gada laikā ES varētu ieplūst aptuveni miljons bēgļu. "Tad Latvijai tie vairs nebūs 737 bēgļi, bet gan 5000 piecu gadu laikā," piebilda deputāte, skaidrojot, ka aprēķini veikti pēc dalībvalstīm sadalītajām kvotām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Drošība – aktualitāte Eiropā

Aizvadītajā nedēļā Strasbūrā noritēja Eiropas Parlamenta (EP) pirmā šī rudens sesija, un līdz ar to darbu ar pilnu jaudu ir sācis jūnijā ievēlētais EP sastāvs.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē