Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Pieaug apdrošināšanas atlīdzību skaits nepareizi ekspluatētu apkures sistēmu dēļ

Laikā no pagājušā gada 1.decembra līdz šī gada februārim nepareizi ekspluatētu apkures sistēmu dēļ pieteiktas par 22% vairāk īpašuma apdrošināšanas atlīdzību nekā tajā pašā periodā pērn, liecina Latvijas Apdrošinātāju asociācijas apkopotā informācija.

Saskaņā ar apdrošinātāju aprēķiniem par zaudējumiem, kurus radījuši mājokļa apsildīšanas sistēmu un ierīču izraisīti negadījumi decembrī un janvārī, atlīdzībās tiks izmaksāti vairāk nekā 500 000 eiro.

Ziemas periodā, salīdzinot ar pārējiem gada mēnešiem, pieteikto negadījumu skaits apdrošinātājiem saistībā ar ugunsnelaimēm palielinās vidēji par 15%. Viens no izplatītākajiem negadījumu cēloņiem ir nepareizi ekspluatētas apkures sistēmas, tajā skaitā netīrīti skursteņi, pārkurināšana un nepieskatītas elektriskās sildierīces. Ugunsgrēki izcēlušies arī neapdomīgas rīcības dēļ, piemēram, atstājot degošas sveces bez uzraudzības, kā arī, izmantojot degšķidrumu krāsns iekurināšanai.

Par riskantāko laiku uzskatāms apkures sezonas sākums, kad mājokļu apsildīšanas iekārtas ļoti bieži tiek darbinātas ar pilnu jaudu, taču īpašu piesardzību jāievēro visas sezonas laikā, sevišķi pēc ilgstoša atkušņa, salam atgriežoties.

Lai parūpētos par savu un sava īpašuma drošību, Latvijas Apdrošinātāju asociācija iesaka:

izvēlēties apkures ierīces jaudas atbilstību apsildāmās telpas platībai; parūpēties par sodrēju iztīrīšanu no krāšņu dūmkanāliem ne tikai pirms apkures sezonas, bet arī tās laikā; nežāvēt drēbes, apavus un citas sadzīviskas lietas uz krāsnīm un sildītājiem, kā arī nenovietot to tuvumā neko, kas var viegli aizdegties; neizmantot pašu izgatavotas vai pārveidotas sildierīces; dzīvojamās telpas aprīkot ar dūmu detektoriem, kas ugunsnelaimes gadījumā savlaicīgi brīdinās par dūmiem.

"Atbalstāma ir Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) iniciatīva sagatavot un virzīt izskatīšanai valdībā Ugunsdrošības noteikumus, kas paredz obligātu dūmu detektoru ieviešanu visās dzīvojamajās platībās no 2020.gada. VUGD dati liecina, ka lielākā daļa bojāgājušo nevis sadeg, bet nosmok dūmos, tāpēc tā ir būtiska prevencijas sistēmas komponente, lai samazinātu ugunsgrēkos bojā gājušo skaitu un materiālos zaudējumus. Iedzīvotājiem būtu arī jāzina, ka mājokļiem, kas aprīkoti ar dūmu detektoriem, īpašuma apdrošināšanas polises lielākoties ir lētākas," komentē Latvijas Apdrošinātāju asociācijas prezidents Jānis Abāšins.

Latvijas Apdrošinātāju asociācija ir biedrība, kas pārstāv apdrošināšanas nozares intereses nolūkā sekmēt tās attīstību un caurspīdīgu pārraudzību. Asociācijā ir 16 biedri, kas aptver 99% Latvijas tirgus. Kopš 2004.gada darbojas arī asociācijas ombuds jeb ārpustiesas atlīdzību strīdu izskatīšanas institūcija.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē