Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Satversmes tiesas vadītājs: Sabiedrības drošības labā var aizliegt sejas aizsegus

Sabiedrības drošības labā varētu aizliegt publiskās vietās nēsāt musulmaņiem raksturīgos sejas aizsegus, un tas nebūtu pretrunā ar Satversmi, otrdienas rītā intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā Rīta Panorāma pauda Satversmes tiesas priekšsēdētājs Aldis Laviņš.

Pašreizējā saspringtajā ģeopolitiskajā situācijā politiķiem jāspēj reaģēt uz jauniem izaicinājumiem, tostarp jautājumos par citu kultūru pārstāvju integrēšanos Latvijas sabiedrībā. Jāņēm vērā un jāizvērtē viņu atšķirīgās kultūras tradīcijas kā sejas aizsegu nēsāšana. Var ņemt vērā drošības aspektu, atļaujot vai aizliedzot nēsāt sejas aizsegus, taču "jāatrod līdzsvars", vērtēja Laviņš.


Viņš uzsvēra, ka lieta par seju aizsedzoša apģērba izmantošanu jau tikusi skatīta Eiropas Cilvēktiesību tiesā, kas secinājusi - drošības apsvērumu dēļ šādu apģērbu var aizliegt valkāt. Šis ECT spriedums konkrētā lietā dod stingrāku pamatu līdzīgus lēmumus pieņemt arī Latvijā, vienlaikus netiekot atzīts par cilvēktiesību ierobežojumu, atzina Satversmes tiesas priekšsēdētājs.

Jau vēstīts, ka ar jaunu likumu plānots aizliegt ne tikai noteiktu musulmaņu galvassegu, bet jebkāda seju aizsedzoša apģērba nēsāšanu sabiedriskās vietās, vienlaikus gan paredzot arī izņēmumus, iepriekš vēstīja raidījums LNT Ziņas.

"Pēc būtības tas ierobežojums izpaustos kā jebkura apģērba, kas aizsedz seju, nesāšana publiskajās vietās. Piemēram, arī maskas vai arī ķiveres. Ja jūs strādājat par pārdevēju veikalā, tad nebūtu labi, ja jums galvā būtu ķivere un ne acis, ne kas cits nebūtu redzams. Līdz ar to šāda veida ierobežojums attiecas uz jebkuru seju aizsedzošu apģērbu," skaidroja Tieslietu ministrijas (TM) Reliģijas lietu nodaļas vadītāja Jekaterina Macuka. 

Vienlaikus paredzēti vairāki izņēmumi. Kā piemēri tiek minēti metinātāji un mediķi, kuriem aizsargmaskas nepieciešamas profesionālo pienākumu veikšanai. Aizliegums tāpat neattiektos, piemēram, uz motociklistiem vai riteņbraucējiem. Izņēmums tiks attiecināts arī uz sportošanu - seju aizsegt joprojām tātad drīkstēs, piemēram, slēpotāji vai skrējēji. 

Top komentāri

reālists
r
Jāsaprot to, ka mošeja nav tas pats, kas baznīca. Islams nav tas pats, kas budisms, hinduisms vai kristitietība. Islams vienlaicīgi ir reliģija un fašistiska politiska ideoloģija, kas neatzīst nekādu citu varu par leģitīmu, kā vien sevi. Tas ir tas pats, kā pateikt, ka visas zivis jau ir vienādas, un foreļu mazuļu vietā upē iepludināt pirajas mazuļus. Pēc laika nepazīsi upi... Un nevajag politkorekti runāt par kaut kādu x-fobiju! Pastudējiet vēsturi un reliģijas! Var un vajag aizliegt burkas, hidžabus u.c. cilvēka identitāti aizsedzošus apģērbus. Vēl vairāk, vajag atcelt Saeimas atļauju mocīt dzīvniekus šarjata likumu vārdā, kaujot pēc halal prasībām. Kā sabiedrība izturētos pret fašistiskām idejām, tā jāizturās pret islama šarjata likumu idejām.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Dzīvei reģionos trūkst lobija

Latvijas galvaspilsētā un tās tuvumā iedzīvotāju labklājība ir augstāka un biznesa dinamika – intensīvāka nekā attālākajās pašvaldībās.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē