Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Slišāns: Latvija ir vienīgā vieta pasaulē, kur var attīstīties latviešu valoda un kultūra

Tuvojoties 18.februāra referendumam, atcerēsimies, ka Latvija ir vienīgā vieta pasaulē, kur var attīstīties latviešu valoda un kultūra. Latvija ir vienīgā vieta pasaulē, kur var attīstīties latgaliešu valoda un latgaliešu kultūra.

Latgale ir smagi pārdzīvojusi rusifikācijas politiku cariskās Krievijas laikā (sevišķi drukas aizlieguma laikā līdz 1904. gadam), latgaliešu valoda tika nicināta un izskausta no publiskās telpas padomju okupācijas gados, kad tajā pašā laikā Latvijā plaši pieauga krievu valodas lietojums. Latgalieši savas valodas, kultūras un identitātes saglabāšanu saista vienīgi ar savu Latvijas valsti, tāpēc vēsturiskajā 1917.gada kongresā Rēzeknē nolēma apvienoties ar Vidzemes un Kurzemes latviešiem kopīgā Latvijas valstī.

Aicinām visus, kas iestājas par latgaliešu valodas saglabāšanu un attīstību, par tās lietojuma iespēju paplašināšanu, 18.februāra referendumā balsot pret krievu valodu kā otru valsts valodu Latvijā. Mēs neesam pret krieviem vai jebkuru citu tautu, mēs neesam pret krievu valodu vai jebkuru citu valodu, taču uzskatām, ka Latvijā jābūt vienai valsts valodai- latviešu valodai. Globalizācijas laikmetā latviešu valodai jāiztur pasaules lielo daudzmiljonu valodu- pirmkārt, angļu un krievu valodas konkurences spiediens. Jāpieliek visas pūles, lai latviešu valoda nebūtu apdraudēta. Vēl vairāk pūļu jāpieliek, lai šajā laikmetā nosargātu latgaliešu valodu, kā pilnvērtīgu valsts valodas daļu.

Būdami Latvijas, Latgales patrioti, referendumā balsosim pret krievu valodu kā otru valsts valodu, pieprasīsim, lai mūsu Latvijas valstī reāli darbojas Valsts valodas likums, kas nosaka, ka "Valsts nodrošina latgaliešu rakstu valodas kā vēsturiska latviešu valodas paveida saglabāšanu, aizsardzību un attīstību".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē