Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Zemnieku saeima: Latvijā vasaras sējumu platības šogad būs lielākas nekā pērn

Latvijā vasaras sējumu platības šogad būs lielākas nekā pagājušajā gadā, aģentūrai LETA pavēstīja biedrības Zemnieku saeima valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.

Viņš skaidroja, ka sals ir kaitējis ziemāju un rapšu sējumiem, tostarp īpaši skarba situācija ir novērojama Vidzemē. Šie apstākļi mainīs darbu intensitāti uz lauka - daudz vairāk darba būs jāiegulda pavasara sējā.

Tomēr Lazdiņš arī atzīmēja, ka šobrīd, ņemot vērā Latvijas klimatiskos apstākļus, vēl ir pāragri vērtēt situāciju.

Lazdiņš skaidroja, ka šobrīd pavasara sējas situācija būtiski atšķiras katrā reģionā, piemēram, Zemgalē ir iesēti apmēram 90% vasaras sējumu, Kurzemē aptuveni - 70%, savukārt Vidzemē un Latgalē ir vietas, kur sēja vēl nav sākta pārāk lielā mitruma dēļ.

Tajā pašā laikā viņš atzina, ka šogad sējumus labvēlīgi ietekmē optimālais nokrišņu daudzums, kā arī temperatūras līmeņa stabilitāte, salīdzinot ar pagājušo gadu, kad šajā laikā bija nokrišņu deficīts.

Savukārt zemnieku saimniecības "Bračas" agronome Elīza Ilze Malceniece pauda, ka šobrīd ir sākti burkānu, pupu un zirņu sējas darbi, tostarp vietām tie ir jau noslēgušies. Savukārt siltumnīcās dēstu kastēs audzē kāpostus, puravus un citus kultūraugus.

Jau vēstīts, ka vasarāju graudaugu sējumu platība 2023.gadā, pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, pieauga par 20 200 hektāru jeb 7,5%, sasniedzot 288 500 hektāru. Kopumā graudaugu sējumu platība pērn Latvijā palielinājās par 17 200 hektāru jeb 2,2% un veidoja 797 400 hektāru.

Biedrība "Zemnieku saeima" ir lauksaimnieku organizācija Latvijā, kas dibināta 1999.gadā. Biedrības pamatdarbība ir biedru interešu pārstāvēšana, lauksaimniekiem labvēlīgas politikas veidošana, biedru informēšana un izglītošana. Biedrības biedri ir 800 mazu un lielu saimniecību no visas Latvijas. Organizācijas biedri apsaimnieko kopumā vairāk nekā 500 000 hektāru lauksaimniecībā izmantojamās zemes, tostarp 54% augkopībā un 38% - piena lopkopībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas