Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Apdrošināšanas cenas šogad varētu kāpt par 5%

Lai stabilizētu nedzīvības apdrošināšanas nozares rādītājus, apdrošinātājiem būs jāpielāgojas situācijai tirgū un jāpieņem nepopulāri lēmumi, kas saistīti ar cenu palielināšanu tajos apdrošināšanas veidos, kur pakalpojuma cena nespēj nosegt apdrošināšanas atlīdzības, prognozēja apdrošināšanas kompānijas Seesan Latvia direktors Aigars Freimanis.

"Ņemot vērā joprojām zemo pieprasījumu un pirktspēju, kā arī sīvo konkurenci, apdrošināšanas pakalpojumu cenas šogad diez vai pieaugs kopumā vairāk par 5%, taču, visticamāk, apdrošināšana kļūst daudz dārgāka tiem apdrošinājuma ņēmējiem, kuriem ir regulāri zaudējumi," uzsvēra Freimanis.

Tāpat līdz ar cenu paaugstināšanu apdrošinātājiem būšot būtiski jāuzlabo efektivitāte, samazinot apdrošināšanas sabiedrību uzturēšanas izdevumus, tostarp vadības atalgojumu un arī pārdošanas izdevumus un komisijas, kas pašlaik veido vairāk nekā pusi no visiem izdevumiem.

Pēc viņa prognozēm 2011.gads būs īpaši grūts tiem apdrošinātājiem, kuri treknajos gados nav uzkrājuši pietiekamas rezerves, lai amortizētu zaudējumus un nodrošinātu likumā noteikto kapitāla lielumu. Savukārt priekšrocības būs tiem apdrošinātājiem, kuri spēs pielāgoties tirgus situācijai un būtiski uzlabot darbības efektivitāti.

Viņš norādīja, ka apdrošināšanas tirgus 2011.gada pirmā ceturkšņa zaudējumi ir iepriekšējos gados apdrošinātāju pieņemto lēmumu un darba rezultāts.

Kopš 2009.gada Latvijas nedzīvības apdrošināšanas sabiedrības un ārvalstu nedzīvības apdrošināšanas sabiedrību filiāles Latvijā piedzīvojušas ārkārtīgi strauju bruto prēmiju kritumu, kas vairākas reizes pārsniedza iekšzemes kopprodukta kritumu.

Pēc Freimaņa teiktā, bruto prēmiju kritums bija saistīts gan ar ekonomisko situāciju valstī - pieprasījuma un pirktstpējas kritumu -, gan arī ar apdrošināšanas pakalpojumu cenu samazinājumu saistībā ar konkurences pieaugumu par tirgū atlikušajiem klientiem.

"Divu gadu laikā Latvijas nedzīvības apdrošināšanas sabiedrību un ārvalstu nedzīvības apdrošināšanas sabiedrību Latvijas filiāļu bruto parakstīto prēmiju apjoms saruka par 43%. Savukārt apdrošināšanas atlīdzību un apdrošināšanas sabiedrību uzturēšanas izdevumu kritums nebija tik straujš kā ienākumu kritums, kas loģiski noveda pie zaudējumiem," skaidroja Freimanis.

Viņaprāt, būtisku ietekmi uz nedzīvības apdrošinātāju rezultātiem atstāja arī sniegotā un aukstā ziema. Ziemas mēnešos negadījumu skaits pieauga gandrīz visos apdrošināšanas veidos un attiecīgi pieauga arī izmaksātās atlīdzības.

Kā ziņots, šā gada pirmajā ceturksnī apdrošināšanas sabiedrības strādāja ar 1,9 miljonu latu zaudējumiem, informēja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) biroja vadītāja Anna Dravniece.

Nedzīvības apdrošināšanas sabiedrību zaudējumi bija sasnieguši 2,1 miljonu latu (divas no deviņām sabiedrībām strādāja ar peļņu). Savukārt visas dzīvības apdrošināšanas sabiedrības pārskata ceturksnī strādāja ar peļņu, kopā nopelnot 141 000 latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas