Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Epidemiologs: Patlaban katru dienu Covid-19 gadījumu skaits sarūk par 10% līdz 13%

Šobrīd vērojam, ka jaunu gadījumu skaita samazinājums Latvijā ir stabils, bet mērens un lēns - apmēram par 10% līdz 13% katru dienu, skaidro Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors, epidemiologs Jurijs Perevoščikovs.

Viņš atgādina, ka modrība un spēkā esošie drošības pasākumi ir jāsaglabā un jāturpina apzinīgi ievērot arī tāpēc, ka papildu risku rada jaunais, lipīgākais vīrusa paveids, kas konstatēts arī Latvijā. Citās Eiropas valstīs jaunie vīrusa paveidi ir izraisījuši trešo slimības izplatības uzliesmojumu.

Kā aģentūru LETA informēja SPKC, aplēses liecina, ka pēc aptuveni pusotra mēneša kumulatīvais saslimstības rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju varētu sasniegt 200 gadījumus. Kā jau iepriekš vēstīts, sasniedzot divu nedēļu kumulatīvo gadījumu skaita jeb saslimstības līmeni 200 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju, būtu iespējams mazināt ierobežojumus.

Galvenais rādītājs, pēc kura epidemiologi vērtē situāciju ar saslimstību, ir 14 dienu kumulatīvais saslimušo skaits uz 100 000 iedzīvotāju. Latvijā drīz pēc gadu mijas šis rādītājs strauji palielinājās līdz gandrīz 690 gadījumiem, bet šobrīd tas ir samazinājies līdz 590 gadījumiem.

Lai novērtētu epidemioloģiskās situācijas uzlabošanos, saslimstības rādītājam valstī jābūt mazākam par 200 saslimušo uz 100 000 iedzīvotāju. Tas nozīmē, ka dienā tiek reģistrēti ne vairāk kā 270 jauni saslimšanas gadījumi.

Šis ir slieksnis, kad gan pašmāju, gan Eiropas Savienības epidemiologi rosina mazināt Covid-19 drošības pasākumus. Tomēr mazināt drošības pasākumus šobrīd būtu pāragri, jo Latvijas 14 dienu kumulatīvais saslimušo skaits uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju ir daudz augstāks, nekā citviet Eiropā - 685,8 mūsu valstī un 453,3 Eiropas Savienībā vidēji.

Tāpat SPKC norāda, ka šobrīd slimnīcu noslodze ir ļoti liela - virs 1000 pacientiem, no kuriem apmēram 10% ir smagā stāvoklī. Pie tik augstas slimnīcu noslodzes nedrīkst radīt apstākļus saslimstības straujākai izplatībai, pretējā gadījumā slimnīcas nevarēs nodrošināt palīdzību tiem, kuriem tā akūti nepieciešama.

Jau ziņots, ka līdzīgu prognozi SPKC izteica jau nedēļas sākumā, paredzot, ka saslimstību - 200 gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju - Latvija varētu sasniegt pēc vismaz mēneša.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas