Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Levits vienisprātis ar Meņģelsoni, ka sakārtota veselības sistēma nostiprinās cilvēka uzticību valstij

Valsts prezidents Egils Levits un veselības ministre Līga Meņģelsone ir vienisprātis, ka sakārtota veselības aprūpes sistēma nostiprinās cilvēka uzticību valstij, aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejā.

Valsts prezidents šodien Rīgas pilī tikās ar veselības ministri, pārrunājot plānotos darbus veselības sistēmas sakārtošanā un jēgpilnā attīstībā. Sarunā tika pārrunāta valsts budžeta veidošana nākamajiem gadiem, uzsverot nepieciešamību tiekties uz veselības budžeta ilgtspēju un skaidrību, kas gan medicīnas nozarei, gan visai sabiedrībai dotu drošības sajūtu, izpratni par sistēmu un paredzamību.

Ministre dalījās ar informāciju par veselības budžeta veidošanas principiem, tā ietekmi uz cilvēka veselību un salīdzinājumu ar citām Baltijas valstīm un Somiju. Tika apspriests Valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) sadalījums, norādot, ka tā sadaļa veselības nozarei jāpalielina, līdzīgi kā Igaunijā. Tāpat ministre uzskata, ka, veidojot lielāku iezīmētu sociālā nodokļa daļu veselībai, VSAOI apmaksā būtu ieinteresēti gan darba devēji, gan darba ņēmēji, un tas palīdzētu izskaust ēnu ekonomiku.

Pārrunājot medicīnas personāla atalgojumu, ministre solīja, ka šī gada laikā tiks radīta atalgojuma jaunā sistēma. Viens no tās mērķiem būs radīt taisnīgāku atalgojuma sistēmu mediķiem.

Meņģelsone atzīmēja, ka viena no viņas darbības prioritātēm ir veselības sistēmas sakārtošana un digitalizācija. Viņa uzsvēra, ka šobrīd norit aktīvs darbs, lai izveidotu fokusētu speciālistu vienību Latvijas e-veselības sakārtošanā un attīstīšanā. Lielu uzmanību plānots veltīt telemedicīnas attīstībai, kas būtu ieguvums hronisko pacientu aprūpē un speciālistu pieejamībā, kā arī starptautisku ārstu konsīliju noturēšanā.

Tāpat ministre vēlas stiprināt primāro aprūpi un ģimenes ārstu prakses, piemēram, ar iespēju praksē algot trešo darbinieku, kam īpaši uzticēt lietvedību, digitālo pakalpojumus, saziņu ar pacientiem, ārstam primāri ļaujot nodoties ārstniecībai.

Valsts prezidents vēlējās noskaidrot, kā virzās darbs pie starptautiski sertificēta Vēžu centra izveides Latvijā. Tika atzīmēts, ka 2022.gada decembrī ir pieņemti Ministru kabineta noteikumi, kas ļauj Rīgas Austrumu klīniskajai universitātes slimnīcai (RAKUS) sākt darbu pie Latvijas Vēža centra izveides, ko finansēs no Eiropas Savienības Atveseļošanas fonda līdzekļiem.

Tikšanās laikā tika spriests arī par veselības pratības mazināšanos jauniešu vidū. Meņģelsone atzīmēja, ka plāno tikties ar Izglītības un zinātnes ministri, lai pārrunātu veselības pratības apgūšanu skolās.

Valsts prezidents atzinīgi novērtēja veselības un labklājības ministru apņemšanos kopīgi strādāt pie paliatīvās un hospisa sistēmas attīstības.

Tāpat Levits arī atzīmēja nepieciešamību panākt, ka valsts institūcijas koordinēti informē iedzīvotāju viņa konkrētās veselības problēmas gadījumā par visu pieejamo pakalpojumu klāstu veselības un sociālajā sfērā, tajā skaitā runājot par pakalpojumiem cilvēkiem ar invaliditāti, kopjamiem pacientiem un citiem.

Tika apspriesta arī Latvijas palīdzība Ukrainai veselības jomā. Ministre informēja, ka ir tikusies ar Latvijas mikroķirurgiem, kuri ir veikuši nozīmīgu darbu Ukrainas karā cietušo ārstēšanā, kā arī informēja, ka vakar ir notikusi saruna ar Ukrainas veselības ministru, kurā lūgts Latvijas atbalsts rehabilitācijas speciālistu apmācībā.

Valsts prezidents uzrunāja ministri par ārstu rezidentu izglītošanu un nodarbināšanu, uzsverot, ka ministrijai ir jānodrošina rezidentu vietas ārstniecībā, kas būtu ieguvums gan esošo problēmu mazināšanā, gan nākotnes medicīnā Latvijā.

Abas puses apspriedās par slimnīcu līmeņu noteikšanu, kā arī plašākas sadarbības nepieciešamību starp Veselības ministriju, nacionālā līmeņa slimnīcām, pašvaldībām un to pārvaldībā esošajām reģionālajām slimnīcām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas