Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 3. jūlijs
Verita, Everita, Benita, Emerita

Operai iesaka pāriet uz koleģiālu vadības stilu, izveidojot vairāku locekļu valdi

Vēl pavasarī pēc operā veiktā funkciju un finanšu audita tapa jaunais operas attīstības plāns. Pamatojoties uz to, Saeimā iesniegti likuma grozījumi, lai mainītu operas pārvaldību un arī uzraudzību, vēsta Latvijas Radio (LR).

Kultūras ministrija piedāvā atteikties no līdzšinējā modeļa, kad vadības galvenās sviras ir direktora rokās un pāriet uz koleģiālu vadības stilu - operai izveidojot vairāku locekļu valdi. Šo ministrijas priekšlikumu atbalsta arī operas darbinieki, informē LR.

Pašlaik Saeima skata grozījumus Latvijas Nacionālās operas likumā. Izmaiņas paredz turpmāk operas vadību nodot nevis viena, bet gan vairāku valdes locekļu rokās. Jauno valdi Kultūras ministrija izvēlētos atklātā konkursā. Kā Latvijas Radio skaidroja ministrijas pārstāvis Uldis Lielpēters, viņu piedāvājums ir valdi veidot no trim locekļiem - katrs kompetents vienā jomā.

Šajā konkursā, ja vēlēsies, uz vienu no valdes locekļa amatiem varēs pretendēt arī līdzšinējais operas vadītājs Andrejs Žagars, kuram līgums ir līdz janvārim. Žagara vērtējumu operas vadības reformai LR nav izdevies iegūt, jo bija aizņemts ar savas izrādes mēģinājumu Prāgā.

Savus priekšlikumus operas likuma grozījumiem ir iesnieguši operas darbinieki un Aldis Grunde no orķestra arodbiedrības stāsta, ka viņi atbalsta vadītāju skaita palielināšanu operai, jo tādejādi vara vairs nekoncentrēsies viena cilvēka rokās. Mūziķu viedoklim pievienojas arī kritiķe un žurnāliste Inese Lūsiņa. Viņasprāt, ja vien konkurss notiks godīgi, bez savējo virzīšanas amatā un taps komanda, kas nošķirti no radošā darba vadīs visas operas attīstību, tad beidzot būs panākts līdzsvars starp viena vadītāja radošajām interesēm un visa kolektīva vajadzībām, uzskata Lūsiņa.

Jaunos operas valdes locekļus Kultūras ministrija konkursā cer atrast līdz šā gada beigām. Trīs vadītāju viena vietā operā neprasīšot papildus izdevumus no budžeta, jo kā LR stāsta ministrijas pārstāvis Lielpēters, valdība jau piešķīrusi operai papildus finansējumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piedāvā samazināt slimības lapu kompensācijas

Turpinoties diskusijām par darbnespējas lapu apmaksas izmaiņām, Ekonomikas ministrija (EM) rosina samazināt darbnespējas lapu kompensācijas, turklāt šādai diskusijai ir gatava arī Labklājības...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas