Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Rindā pēc otrās dzīves

"Kam gan zemei vajadzīgi mani orgāni, ja tos var izmantot, lai glābtu dzīvību citam?" šādu jautājumu Līga Šaršūne uzdevusi kādam draugam, kurš klāstījis, ka savus orgānus ne dzīves laikā, ne pēc nāves nevienam neziedotu. Dialogs noticis vēl pirms Līgai bija iespēja pierādīt savus vārdus - viņa ir viena no tiem, kas vēl dzīves laikā palīdzējuši kādam citam, ziedojot vienu savu nieri - šajā gadījumā savam dēlam Kasparam, otrdien lasāms laikrakstā Diena.

Taču, kamēr Līgai ir skaidra nostāja par orgānu transplantāciju, liela daļa cilvēku par to nedomā. Savukārt, ja arī ir pieņēmuši lēmumu, to neatklāj tuviniekiem vai nenostiprina ar parakstu. Līdz ar to tiek apgrūtināts orgānu transplantācijas process slimnīcās un kāda dzīvība tāpēc var palikt bez glābiņa.

Par savu izvēli - ziedot dēlam nieri - Līga nav šaubījusies nevienu brīdi. Radi un paziņas gan mudinājuši domāt par to, kā varēs dzīvot tikai ar vienu nieri, tomēr sieviete uzreiz zinājusi - ja nemēģinās, tad visu mūžu nožēlos.

Situācijā, kad bija nepieciešama orgānu transplantācija, Līgas ģimene nonāca šā gada pavasarī, Kaspara veselības stāvoklim pasliktinoties. Kad Līgas dēls bija divus gadus vecs, kļuva zināms, ka nākotnē viņam būs problēmas ar nierēm. Toreiz zēns tika vests uz celiakijas pārbaudi, lai noskaidrotu, vai viņu nav skārusi tā pati saslimšana, kas māsu. Tomēr atklājušās nopietnākas veselības problēmas, un māsa ieguvusi brāļa sargeņģeļa lomu. Pēc slimnīcā pavadīta mēneša, kura laikā veikta virkne pārbaužu, uzsākta puisēna ārstēšana, taču četru gadu vecumā ļoti izteikti palielinājusies viena no nierēm, deformējot pat ribu loku. Niere izoperēta, tomēr problēmas ar to nav beigušās. Kasparam augot, izteikti palielinājusies arī otra niere, traucējot citu orgānu darbību. Līga atceras, ka puiku nēsājusi uz rokām, jo viņš vairs nav spējis paiet, - nieres svars sasniedzis 5,5 kilogramus, kamēr pats zēns svēris vien 14 kilogramu. Līdz ar to pieņemts lēmums arī par otras nieres izņemšanu. Tajā brīdī Līga nav šaubījusies, ka dēlam atdos vienu no savām nierēm. Bail nav bijis, lielāks uztraukums bija tieši par saderību. Bet arī gadījumā, ja Līga veselības apstākļu dēļ nevarētu nieri ziedot, to būtu gatavs darīt zēna tēvs. Rezultātā šā gada 13. maijā tika veikta transplantācija.

Līga tagad smej, ka skaitlis 13 nepavisam nav nelaimīgs cipars, - šobrīd abiem veselības stāvoklis ir ļoti labs un zēna analīzes ir pat labākas, nekā cerēts. Par notikušo gan atgādina liela rēta uz Līgas vēdera, taču to viņa nēsājot ar lepnumu.

Visu Annas Bērziņas rakstu Rindā pēc otrās dzīves lasiet otrdienas, 25.novembra, laikrakstā Diena

Top komentāri

***
*
Atļaušos komentēt negatīvi - nesaprotu kapēc jāraksta raksts par to ka vecāks savam bērnam ziedo kādu no orgāniem. Man tas liekas tikai normāli un tā darītu jebkuršs no vecākiem. Ļoti ceru ka Līga savu nieri tāpat ziedotu arī pilnīgi svešam bērnam :) ... bez domāšanas...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai ticēt skaļiem virsrakstiem par slavenībām?

Ziņa par slavenības nāvi, aicinājums izlasīt rakstu par nepatikšanām, kas skārušas vienu vai otru sabiedrībā pazīstamu cilvēku, jau ilgstošu laiku ir neatņemama krāpniecisku kampaņu sastāvdaļa. Iemes...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas