Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

SPKC: 99,2% no jūnijā mirušajiem Covid-19 pacientiem nebija vakcinēti

No visiem jūnijā ar Covid-19 saistītajiem nāves gadījumiem 117 mirušie jeb 99,2% nebija vakcinēti pret Covid-19 vai viņiem nebija pabeigts vakcinācijas kurss, informēja Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC).

Izvērtējot saņemtos ārstniecības personu ziņojumus par Covid-19 pacientu nāves gadījumiem, SPKC speciālisti secinājuši, ka vienam cilvēkam, kas kopumā veido 0,8% no īpatsvara, bija pabeigts vakcinācijas kurss. Par šo gadījumu ziņots jau iepriekš, taču SPKC sniegtā aktuālākā informācija liecina, ka mirušais bija seniors vecumā virs 80 gadiem, kuram bija vairākas hroniskas blakusslimības.

Līdzīga tendence vērojama arī stacionēto Covid-19 pacientu vidū. SPKC vēsta, ka absolūtais vairākums, kuri saslima ar Covid-19 un kuriem smagas slimības norises gaitas dēļ bija vajadzīga ārstēšana slimnīcā, nav bijuši vakcinēti pret šo infekcijas slimību.

Pamatojoties uz Nacionālā veselības dienesta datiem par stacionētajiem pacientiem ar Covid-19 diagnozi, SPKC secinājis, ka jūnijā 99,1% jeb 729 stacionētie pacienti nebija vakcinēti pret Covid-19 vai viņiem nebija pabeigts vakcinācijas kurss, un tikai seši stacionētie pacienti (0,9%) bija vakcinēti pret Covid-19.

Izvērtējot šos sešus gadījumus, centram zināms, ka divi saslimušie bija vecumā no 60 līdz 69 gadiem, divi - vecumā no 70 līdz 79 gadiem un viens - vecāks par 90 gadiem, turklāt visiem bija vairākas nopietnas blakusslimības. Savukārt vēl viens cilvēks vecumā no 30 līdz 39 gadiem primāri bija stacionēts citu iemeslu, nevis saslimšanas ar Covid-19, dēļ.

Analizējot informāciju par jūnijā reģistrētajiem Covid-19 gadījumiem un vērtējot šo personu vakcinācijas statusu, SPKC secinājis, ka no kopējā jūnijā reģistrētā Covid-19 gadījumu skaita - 4230 cilvēkiem - 98% jeb 4142 cilvēki nebija vakcinēti pret Covid-19 vai viņiem nebija pabeigts vakcinācijas kurss, savukārt 2% jeb 88 cilvēkiem bija pilnībā pabeigta vakcinācija pret Covid-19.

Tikmēr jūlijā kopumā tika reģistrēti 1434 inficēšanās gadījumi ar Covid-19, no kuriem 90% jeb 1293 cilvēki nebija vakcinēti pret Covid-19 vai viņiem nebija pabeigts vakcinācijas kurss, bet 10% jeb 141 cilvēks bija pilnībā vakcinēts.

SPKC atzīmē, ka, pieaugot vakcinēto skaitam un Covid-19 infekcijas izplatībai turpinoties pārsvarā nevakcinēto cilvēku vidū, kopējā saslimstībā pieaugs vakcinēto cilvēku infekcijas gadījumu īpatsvars. Taču vakcinēto cilvēku vidū saslimšana visbiežāk norit vieglākā formā un ar retāku stacionēšanas nepieciešamību, tāpēc vakcinēto un saslimušo cilvēku īpatsvara rādītājs vienmēr būtu jāvērtē kontekstā ar vakcinācijas novērsto Covid-19 gadījumu skaitu sabiedrībā kopumā, skaidro SPKC.

SPKC norāda, ka situācija visā pasaulē un arī Latvijā rāda, ka visbiežāk ar Covid-19 smagi saslimst un no šīs slimības mirst cilvēki, kuri nav pret to vakcinējušies. Izvērtējot vakcināciju pret Covid-19 un saslimstības rādītājus kopumā, Latvijā esot novērojamas līdzīgas tendences kā citās Eiropas Savienības un pasaules valstīs - cilvēki, kuri pabeiguši vakcinācijas kursu pret Covid-19, slimo daudz retāk, inficēšanās gadījumā saslimšana viņiem norit vieglā formā, retos gadījumos nepieciešama ārstēšanās slimnīcā.

Vakcinācija joprojām ir galvenais Covid-19 izplatību ierobežojošais faktors, tāpēc SPKC aicina iedzīvotājus vakcinēties pret Covid-19. Tas ir drošākais un efektīvākais veids, kā pasargāt sevi no smagas slimības formas un kopīgiem spēkiem mazināt Covid-19 infekcijas izplatību sabiedrībā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas