Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

TIEŠRAIDE: Arhitekti iepazīstina ar Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja versijām

Pirmdien, 6. jūnijā, Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultātē publiskā pasākumā septiņi starptautisko arhitektu biroju un Latvijas arhitektu tandēmi prezentēs žūrijai Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja (LLMM) metu konkursa darbus. Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja fonds un muzeju metu konkursa rīkotājs Malcolm Reading Consultants aicina arhitektūras profesionāļus un studentus, māksliniekus un mākslas mīļotājus sekot līdzi konkursa norisei tiešraidē portālā _Diena.

lv_ no plkst. 11.00 līdz plkst. 15.30.<span id="XinhaEditingPostion"></span>&amp;amp;amp;lt;span id=&amp;amp;amp;quot;XinhaEditingPostion&amp;amp;amp;quot;&amp;amp;amp;gt;&amp;amp;amp;lt;/span&amp;amp;amp;gt;

LLMM tiek veidots kā valsts nozīmes un starpreģionāli funkcionējoša kultūras institūcija. Muzejā līdzās izstāžu darbībai, izglītībai un sabiedriskās līdzdalības instrumentiem mājos arī nozīmīgs krājums par laikmetīgās mākslas un vizuālās kultūras aspektiem Baltijas jūras reģionā un īpaši Latvijā no 1960. gada līdz mūsdienām. Muzeja ēka ar tai pieguļošo pilsētas dārzu plānota kā New Hanza City centrālais kvartāls, iezīmējot ieceri Skanstes apkaimei kļūt par Rīgas moderno centru. Izraudzītā vieta Ganību dambja un Hanzas ielas krustojumā ir vien pāris minūšu gājienā no Rīgas košākajiem jūgendstila dzīvojamajiem kvartāliem.

Muzeju paredzēts atklāt 2021. gadā. Ieceres īstenošanai ir izveidots Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja fonds (LLMMF). To nodibināja ABLV Charitable Foundation un Borisa un Ināras Teterevu fonds, kopīgi muzeja būvniecībai atvēlot 30 miljonu eiro un parakstot nodomu protokolu ar Kultūras ministriju par sadarbību muzeja izveidē un darbībā pēc atklāšanas.

2015. gadā LLMMF uzticēja Eiropā respektētam konkursu rīkotājam Malcolm Reading Consultants organizēt topošā muzeja ēkas metu konkursu ar uzaicinātu dalībnieku sastāvu. Piedalīties pirmajā konkursa kārtā tika aicināti divdesmit pieci pazīstami arhitektu biroji.

Septiņi starptautiskas nozīmes arhitektu biroji turpināja nākamo sāncensības posmu. Konkursa nosacījumos tiem tika izvirzīts uzdevums metus izstrādāt radošā partnerībā ar Latvijas arhitektiem.

LLLMM metu konkursā ir divpakāpju vērtēšana. Konkursa žūrija iesniegtos darbus vērtēs, ņemot vērā Latvijas un ārvalstu ekspertu komisijas ziņojumu par piedāvāto projektu arhitektūras kvalitāti, atbilstību muzeja koncepcijai, iekļaušanos pilsētvidē, funkcionalitāti un izmaksām. LLMM metu konkursa žūriju veido Deivids Bikls (David Bickle) (žūrijas priekšsēdētājs), Design, Exhibitions and FuturePlan direktors no Viktorijas un Alberta muzeja Londonā; Džanni Botsfords (Gianni Botsford), Gianni Botsford Architects vadītājs; Renjē Degrāfs (Reinier de Graaf), Office for Metropolitan Architecture (OMA) partneris un AMO (OMA’s think-tank) vadītājs; Lūks Džerams (Luke Jerram), mākslinieks un Luke Jerram Ltd vadītājs; Ieva Valtere, SIA Pillar Management izpilddirektore; Elīna Vikmane, Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja fonda valdes locekle; Kultūras ministriju pārstāvēs Uldis Balodis, arhitekts un SIA Vizuālās modelēšanas studija līdzīpašnieks un Jānis Dripe, arhitekts un Kultūras ministrijas eksperts.

Konkursa rezultāts būs zināms līdz jūnija beigām. Visas septiņas arhitektu komandas saņems atlīdzību, savukārt viena no šīm komandām turpinās darbu pie turpmākās LLMM projekta izveides.

7 muzeja versijas programma

11:00–11:30 

Publiskās žūrijas sēdes atklāšana

11:30–12:00 

Lahdelma & Mahlamäki Architects (Somija) un MADE arhitekti (Latvija)

12:00–12:30 

Henning Larsen Architects (Dānija) un MARK arhitekti (Latvija)

12:30–13:00

Neutelings Riedijk Architects (Nīderlande) un Brigita Bula arhitekte (Latvija)

13:00–13:30 

Sauerbruch Hutton (Vācija) un Arhitekts Ingurds Lazdiņš (Latvija)

13:30–14:00 

Pārtraukums

14:00–14:30

wHY (ASV), OUTOFBOX Architecture & ALPS (Latvija)

14:30–15:00 

Caruso St John Architects (Lielbritānija) un Arhitektu birojs Jaunromāns un Ābele (Latvija)

15:00–15:30

Adjaye Associates (Lielbritānija) un AB3D (Latvija)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas