Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Tēlnieks Ervīns Vurms piešķir formu mirklim un absurda sajūtai, ko šis mirklis atklāj

Vīnes muzejā Albertina Modern ir atklāta austriešu tēlnieka Ervīna Vurma retrospekcija, kas veltīta viņa 70 gadu jubilejai. Mākslinieks ir ievērojams ar to, ka viņa pievilcīgajos objektos cieši savienojas humors, ironija, groteska un ideju nopietnība

"Mans darbs ir komentārs par sabiedrības stāvokli. Es izmantoju absurda un paradoksa leņķi, lai izgaismotu mūsu pasaules problēmas," saka Ervīns Vurms, kura daiļradē skulpturālais koncepts vienmēr ir saistīts ar sociālo. Viņš runā valodā, kas ir saprotama daudziem skatītājiem, tāpēc Ervīnam Vurmam izdodas iesaistīt savā spēlē visplašāko auditoriju – viņa aicinājumam nav iespējams pretoties. Savā darbā autors aplūko cilvēka būtību visās izpausmēs – fiziskajās, garīgajās, psiholoģiskajās un politiskajās. Ervīna Vurma mākslas izejas punkts ir reizēm komiskā, reizēm traģiskā ikdienas dzīves absurduma novērojumi.

"Jaunībā vēlējos studēt glezniecību, bet teju nejauši kļuvu par tēlnieku, tāpēc sāku domāt par to, kas šodien varētu būt tēlniecība. Tas mani noveda pie tukšuma, virtualitātes, apjoma un citu tēlniecības pamatīpašību izpētes," stāsta mākslinieks. Ervīns Vurms aizraujoši strādā ar formu un mērogu – viņam patīk saspiest, izspiest, izkausēt vai citādi deformēt mums labi zināmus priekšmetus un objektus. Viņa populārāko darbu vidū ir Resnais auto un Šaurais nams. Cits autora iecienīts paņēmiens ir uzvilkt vienu vai vairākus desmitus džemperu kādam tam šķietami nepiemērotam objektam – tas allaž izskatās uzjautrinoši un mazliet biedējoši. Mākslinieks ir radījis somas, čemodānus, spilvenus un domu burbuļus ar kājām. Viņš ir visādi rotaļājies ar gurķiem, kurus pasludinājis par savu pašportretu, un cīsiņiem, kas, piemēram, savijas ciešā skūpstā.

Skats no Ervīna Vurma 70 gadu jubilejas retrospekcijas Vīnes muzejā Albertina Modern. Foto – Jegors Jerohomovičs

Retrospekcijā Vīnē ir apkopoti visu Ervīna Vurma karjeras posmu nozīmīgākie darbi, sākot ar agrīnajām koka un putekļu skulptūrām līdz jaunākajiem darbiem. Ir izstādītas skulptūras, zīmējumi, video un fotogrāfijas. Vienā izstāžu telpā skatītāji ir aicināti sekot mākslinieka instrukcijām un radīt tā sauktās Vienas minūtes skulptūras (piemēram, īpašā pozā ir jāmēģina noturēt izlietnes tīrītāju un sadzīves ķīmijas pudeles, kas ar ķermeni jāpiespiež pie sienas). Ervīns Vurms ir pārliecināts, ka skulptūra var ilgt tikai dažas minūtes vai dažas sekundes. "Masas un apjoma maiņa ir skulpturāla darbība. Svara palielināšana vai samazināšana arī ir skulpturāla darbība," uzskata mākslinieks. 1993. gadā viņš ir radījis instrukciju, kā "astoņās dienās mainīt savu izmēru no L uz XXL".

Ervīns Vurms piešķir formu mirklim un absurda sajūtai, ko šis mirklis atklāj. Viņa daiļrades galvenā tēma ir saistīta ar atziņu, ka mēs veltīgi meklējam dzīves jēgu. Izstādes publicitātes materiālos ir minēta atsauce uz Albēru Kamī, kurš saskatījis absurdu cilvēka jēgas meklējumos bezjēdzīgā pasaulē: "Absurds var uzlēkt virsū ikvienam uz jebkura ielas stūra."

Izstāde Vīnē būs aplūkojama līdz 2025. gada 9. martam.

Informācija: www.albertina.at

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Noskaidroti Sansusī kaušļu pāri

Nedēļas nogalē, 26. un 27. oktobrī, Rīgas cirka arēnu ieņems Sansusī mūziķu kautiņa dalībnieki, kur notiks pirmais kautiņu zibensturnīrs, kurā gavilēs, muzicēs un performēs 16 dalībnieki, pārstā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja