Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Vai tiešam pērkam jaunus datorus un televizorus, bet braucam mazāk?

Mazumtirdzniecības apgrozījums (un tādējādi, visticamāk, arī mājsaimniecību patēriņš) turpina pieaugt, lai arī septembrī mēneša izaugsmes temps būtiski sarucis. Šī gada septembrī mazumtirdzniecības apgrozījums pieauga par 0.9% mēneša laikā (salīdzināmās cenās jeb fiziskais apjoms). Iepriekšējo četru mēnešu vidējais pieaugums bijis ap 2% mēnesī.

Interesanta bilde rodas, skatoties uz pārdošanas apjomu pieaugumu dažādās preču grupās. Piemēram, šī gada 9 mēnešos salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pērn datoru un ar to saistīto iekārtu pārdošana palielinājās par 35%, audio un video ierīču – par 38%, mājsaimniecības elektropreču – par 14%. Tajā pat laikā apģērba un apavu pārdošanas apjomi pieauga vien par 1.3% (tās ir nosacīti pirmās nepieciešamības prece), pārtikas apjomi par niecīgiem 0.2%, kamēr degvielas apjomi samazinājās par 10%. Rodas jautājums – vai tiešam pērkam jaunus datorus un televizorus, bet braucam mazāk ar mašīnu? Diez vai. Visticamāk, šie dati norāda uz nelegālas degvielas tirdzniecību. Tas atspoguļojas arī naftas produktu akcīzes nodokļu ieņēmumos, kas 9 mēnešos bija par 3% zemāki, nekā pirms gada, un ir 5% zem plāna. Un tas savukārt prasa steidzamu rīcību no valsts puses.

Vēl viens secinājums – pašlaik mazumtirdzniecības apgrozījuma izaugsmi virza ilglietošanas preču tirdzniecība. Tomēr iedzīvotāju optimismam mazinoties un nenoteiktībai ekonomikā pieaugot, šīs preces būs pirmās, no kuru pirkšanas varētu atteikties. Tādējādi mazumtirdzniecības izaugsme var diezgan strauji sabremzēties.

Jāsaka, ka pēc optimisma kāpuma augustā-septembrī, patērētāju noskaņojums oktobra sākumā jau sāka pasliktināties. Tai skaitā turpināja pieaugt bezdarba gaidas. Tas kopā ar lielākiem siltumenerģijas rēķiniem norāda uz to, ka mazumtirdzniecības apgrozījums atlikušajos gada mēnešos varētu nedaudz samazināties (izslēdzot sezonālos faktorus, proti, Ziemassvētku tēriņu efektu). Gada griezumā izaugsme gan vēl varētu saglābāties līdzīgi septembra pieaugumam (8.1%).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks

Šodien stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks, paredzot papildu reisus Tukuma, Skultes un Aizkraukles dzelzceļa līnijās, informēja AS Pasažieru vilciens (PV) pārstāvji.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas