Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

VARAM: Pašvaldību sadarbības teritoriju izveide palīdzēs sakārtot sabiedriskā transporta pieejamību

Pašvaldību sadarbības teritoriju izveide palīdzēs sakārtot sabiedriskā transporta pieejamību iedzīvotājiem, uzskata Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) parlamentārais sekretārs Jānis Eglīts (NA).

"Būtisks jautājums sabiedriskā transporta organizācijā ir nākotnē veidot pārdomātus un ekonomiski izdevīgus maršrutus. Esmu pārliecināts, ka pašvaldību sadarbības teritoriju izveide ir labs veids šīs jomas sakārtošanai," uzskata Eglīts.

Viņš norāda, ka maršrutu plānošanai ir jābūt saistītai ar skolu tīklu un valsts un pašvaldību pakalpojumu saņemšanas vietu pieejamību. Sevišķi svarīgi tas ir Rīgā un Pierīgā, kur šobrīd pasažieru pārvadājumus veic dažādi, savstarpēji nesaistīti uzņēmumi. Līdz ar to ir izveidojusies situācija, kad sabiedriskais transports kursē nekoordinēti un zaudētāji ir galvaspilsētā strādājošie, kuri dzīvo ārpus tās.

"Šī situācija ir jāmaina un tas ir iespējams sadarbības teritoriju ietvaros, pārvadātājiem un pašvaldībām kļūstot par līdzvērtīgiem partneriem un veidojot vienotu, koordinētu sabiedriskā transporta maršrutu shēmu," pauž Eglīts.

Analoģiska sadarbība ir jāveido arī reģionos, konkrētas sadarbības teritorijas ietvaros pašvaldībām ir kopā jāplāno vienoti maršruti, kas savieno novadu stratēģiski svarīgos punktus. Piemēram, lai radītu pēc iespējas īsāku un vienkāršāku ceļu bērnu nokļūšanai mācību iestādēs. Šobrīd nav pārdomāti autobusu un vilcienu maršrutu laiki un to savienojumi.

Sadarbības teritoriju izveides kontekstā ir jāsakārto arī iespēja iedzīvotājiem viena veida biļeti izmantot pilsētas sabiedriskajā transportā un Rīgas pasažieru vilciena pārvadājumos pilsētā un piepilsētā.

Jau ziņots, ka VARAM plāno līdz šī gada 1.septembrim sagatavot priekšlikumus likumprojektam par sadarbības teritorijām un valsts tiešās pārvaldes un pašvaldību institūciju kompetenci tajās, kā arī izvērtēt Reģionālās attīstības likuma nosacījumus par valsts tiešās pārvaldes iestāžu teritoriālo struktūru organizēšanu atbilstoši plānošanas reģionu teritorijām un nepieciešamības gadījumā sagatavot priekšlikumus par nepieciešamajiem grozījumiem likumā.

Plānots izveidot 29 sadarbības teritorijas ap reģionālās un nacionālās nozīmes attīstības centriem, kuru ietvarā pašvaldības var brīvprātīgi apvienoties vai sadarboties. VARAM izstrādāja sadarbības teritoriju izveides projektu un 2016.gada otrajā pusē sāka konsultācijas ar iesaistītām institūcijām un pašvaldībām.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šorīt pārbaudīs trauksmes sirēnas

Pirmdien no plkst.10 līdz plkst.10.08 visā valstī uz trīs minūtēm tiks iedarbinātas trauksmes sirēnas, lai pārbaudītu valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas ieslēgšanas kārtību un tās darbību, kā arī,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas