Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

VID: Likumā nav noteikti kritēriji bērnu norādīšanai valsts amatpersonas deklarācijā

Likumā Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā nav noteikti kritēriji, kas pasaka, kuri bērni valsts amatpersonai jādami amatpersonas deklarācijā radinieku sadaļā, aģentūrai LETA sacīja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Sabiedrisko attiecību daļā.

Portāls "Pietiek.com" vēsta, ka, lai gan jaunievēlētais Valsts prezidents Andris Bērziņš savā valsts amatpersonas deklarācijā apgalvojis, ka esot tikai triju bērnu tēvs, viņš ilgus gadus ir veicis regulārus maksājumus bijušajai Cēsu VID darbiniecei, kura portālam "Pietiek" otrdien apliecinājusi, ka šie maksājumi ir bijuši tieši uzturlīdzekļi. Portāls izdara pieļāvumu, ka šādi jaunievēlētais valsts vadītājs ir pārkāpis likuma Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā un Ministru kabineta noteikumu normas, kas skaidri un nepārprotami nosaka uzrādāmo datu apjomu.

Savukārt VID Sabiedrisko attiecību daļā aģentūrai LETA sacīja, ka šī paša likuma 24.panta 1.daļas 1.punkts paredz, ka amatpersona deklarācijā norāda savu vārdu, uzvārdu, personas kodu un dzīvesvietu, kā arī sava laulātā, vecāku, brāļu, māsu un bērnu vārdu, uzvārdu, personas kodu, dzīvesvietu un radniecību.

Sīkāki kritēriji likumā nav noteikti. VID pieļāva iespēju, ka varbūt Tieslietu ministrija var sniegt sīkāku skaidrojumu šajā jautājumā.

VID papildināja, ka ar deklarācijās norādīto ziņu patiesuma pārbaudi nodarbojas Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), tādējādi tam arī būtu jāpārbauda, vai amatpersona norādījusi visus savus bērnus.

Portāls "Pietiek.com" vēsta, ka saskaņā ar Bērziņa amatpersonas deklarācijām viņam esot tikai un vienīgi trīs bērni - pieaudzis dēls un meita no šķirtās laulības, kā arī dēls no pašreizējās oficiāli nereģistrētās laulības.

Taču izrādās, ka Bērziņš valstij sniegtajās ziņās par savu bērnu skaitu, pēc visa spriežot, nav sniedzis patiesu informāciju: jau ilgus gadus viņš veicis regulārus uzturlīdzekļu maksājumus jau minētajai VID darbiniecei kura tagad strādā par galveno nodokļu inspektori VID Nodokļu kontroles pārvaldē. Saskaņā ar Iedzīvotāju reģistra datiem pašlaik viņas meita ir 21 gadu veca.

No 56 gadus vecās VID darbinieces amatpersonas deklarācijām redzams, ka 2003.gadā Bērziņš viņai izsniedzis dāvinājumu 300 latu apmērā, savukārt no 2005. gada maksājumi kļuvuši ievērojami lielāki un deklarācijās nosaukti par "līdzekļiem patēriņam".

2005.gadā Bērziņš Aijai E. "līdzekļos patēriņam" izmaksājis 2200 latu, 2006. gadā - 2500 latu, 2007. gadā - 3700 latu un 1000 ASV dolāru, 2008. gadā - 2170 latu un 2009. gadā - 5450 latu.

Pati sieviete otrdien "Pietiek" nevēlējās sīkāk atbildēt uz jautājumiem par kādreizējām attiecībām ar jaunievēlēto Valsts prezidentu, taču apstiprināja gan to, ka saņemtie maksājumi tiešām esot uzturlīdzekļi, gan to, ka viņas deklarācijās minētais Andris Bērziņš patiešām esot jaunais valsts galva un ka viņu attiecības varot raksturot kā labas.

Kā zināms, pēdējās nedēļās Bērziņš medijiem ir negribīgi atbildējis uz jautājumu par savu patieso bērnu skaitu. Tas ļāva žurnālam "Kas Jauns" nākt klajā ar jautājumu par to, cik tad īsti jaunajam Valsts prezidentam ir bērnu - trīs vai varbūt pieci.

Pats Bērziņš otrdien nevēlējās "Pietiek" atbildēt ne uz jautājumu, vai viņš ir maksājis uzturlīdzekļus konkrētajai sievietei un vai šī nauda bijusi domāta viņa meitas uzturēšanai, ne uz jautājumu, kāpēc viņa meita nav uzrādīta amatpersonas deklarācijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas