Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Nestrādā skolai, bet dvēselei

Viņa nestrādā skolai, viņa strādā dvēselei. Viņa nekad neteiks, ka ir grūti, vienkārši ies un darīs. Viss, kam viņa pieķeras, iegūst dzirkstelīti - tādu degsmi, ka iekustina arī citus. Tā par Alsungas vidusskolas ģeogrāfijas skolotāju Ainu Verbeli Latvijas lepnumam ne pirmo gadu vien raksta bijušie un esošie skolēni. Audzēkņi par viņu ir sajūsmā. Cilvēki, kas skolotājai apkārt, saka: «Ar viņu ir vienkārši labi.»

Caur likteņiem

Ainas kundzes dzimtā puse ir Nīca: «Nav tā sliktākā vieta.» Pēc universitātes beigšanas dzimtais rajons nav pieprasījis jaunas darbarokas, tādēļ augstskolas absolvente devusies strādāt uz Alsungu. Pirmie audzēkņi skolā bijuši īpaši mīļi. «Ja tā nebūtu, tad obligātos trīs gadus būtu nostrādājusi un pārcēlusies kur citur.» Par ģeogrāfi kļuvusi klases audzinātājas dēļ, viņa daudz vedusi ekskursijās. Ģeogrāfija kļuvusi mīļa arī caur likteņiem, ko piedzīvojusi pašas ģimene. «Cara laika armijā bija vectēvs,» stāsti par Baikālu joprojām sievietei atmiņā. Savukārt tēvs bijis jūrnieks - stāstījis par Holandi un Angliju. «Man pasaule pavērās šādā veidā, ne savādāk, - caur Latvijas vēsturi. Un man vienmēr ir paticis staigāt,» viņa nosmej, jo ģeogrāfiem esot dikti daudz jābūt dabā.

Iekšējā spuldzīte

Alsungas vidusskolā Ainas kundze strādā 42 gadus. Viņa saka, ka nav no tām stingrajām. Vairāk paļaujas uz intuīciju: «Vajag zināt, kad vajadzīga stingrāka roka, kad - maigāka. Ja es būšu normāls cilvēks, tad arī pret mani izturēsies labi.» Viņa spriež, ka ģeogrāfija esot pateicīgs priekšmets, kuru neesot grūti mācīt, bērniem patīkot doties ekskursijās, iet pārgājienos un klausīties. Savukārt skolotājai patīkot, ja skolēni stundās ir aktīvi, izsaka savas domas, stāsta skolniece Marlēna Vidmane. Svarīgākais neesot domu pareizums, bet gan tas, ka ir izdevies iemācīt loģisko domāšanu, spriešanu un, kā saka, «ieslēgt iekšējās spuldzītes dedzināšanu». Ģeogrāfijas pasniedzēja esot atvērta un bērniem pieejama. «Viena no retajiem pedagogiem, ar kuru var runāt un justies brīvi, it kā nemaz nerunātu ar skolotāju,» saka bijusī audzēkne Agnija Arāja, kura izvēlējusies studēt vides zinības. Ainas kundze nekad ar neatsakot, ja kāds grib trešo reizi pārrakstīt kontroldarbu kaut pēc astotās stundas vai astoņos no rīta.

Viss interesants

Ainas kundze ir arī ārpus klases darbu organizatore. Viņa plāno un koordinē skolas pasākumus - Māmiņdienas koncertus, orientēšanās sacensības un citas aktivitātes. Dažkārt uzņemas par daudz, citiem palīdzību nelūdzot, novērojuši skolēni. Bet, redzot, cik skolotāja dara, skolēni paši uzprasoties talkā, jo zinot, ka viss, ko apņemas Ainas kundze, ir interesants. Alsundzniecei īpaši rūp dabas tīrība. Atlīdzību nesaņemot par papildu darbu, viņa uzņēmusies rūpes par makulatūras savākšanas punktu skolā. Viņas labākās īpašības esot cilvēkmīlestība un pašaizliedzība, nepārprotami vērtē skolas bērni...

Ir vēl kāds cilvēks, kurš Ainas kundzi bezgala novērtē un mīļi gaida savās mājās. Tā ir krievu valodas skolotāja Rita Vinka, kura savus mūža gadus jau nostrādājusi un tagad devusies pelnītā atpūtā. Viņai ir grūti pārvietoties, talkā jāņem kūjiņa. Lai apdarītu ikdienas soli, vajadzīga palīdzība, bet radinieku Ritas kundzei Alsungā nav. «Palīdz Aina. Ir klāt gandrīz katru otro dienu. Ja nevajag ko atnest no veikala, tad atnāk, lai parunātu. Man ar viņu vienmēr ir labi...»


Jau piecpadsmito gadu laikraksts Diena un TV3 rīko akciju Latvijas lepnums. Vairāk par tās norisi lasi akcijai veltītajā sadaļā

 

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli



2017. gada stāsti

Vairāk 2017. gada stāsti


2016. gada stāsti

Vairāk 2016. gada stāsti


2015. gada stāsti

Vairāk 2015. gada stāsti


2014. gada stāsti

Vairāk 2014. gada stāsti


2013. gada stāsti

Vairāk 2013. gada stāsti


2012. gada stāsti

Vairāk 2012. gada stāsti


2011. gada stāsti

Vairāk 2011. gada stāsti


Jaunumi

Vairāk Jaunumi