Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +29 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 27. jūnijs
Malvīne, Malvis

Liela daļa pasaules pašlaik piedzīvo milzīga karstuma vilni un plūdus

Desmitiem miljonu amerikāņu, meksikāņu un kanādiešu šonedēļ piedzīvo ekstrēmus laikapstākļus, kuru arvien biežāku parādīšanos un lielāku intensitāti zinātnieki saista ar klimata izmaiņām pasaulē, vēsta BBC.

Vairāk nekā 70 miljoni amerikāņu pēdējās dienās saņem meteorologu brīdinājumus par īpaši augstām gaisa temperatūrām, kas vietām pārsniedz 40 grādus pēc Celsija. Īpaši tas attiecas uz valsts ziemeļaustrumu štatiem, kur atrodas tādas lielpilsētas kā Čikāga, Detroita, Filadelfija, Bostona un Ņujorka.

Jau jūnija sākumā gaisa temperatūra pārsniedza 40 grādus Arizonā, Nevadā, Kalifornijā ASV rietumos. Šonedēļ Kalifornijā pie Losandželosas plosās savvaļas ugunsgrēki, kuru dēļ simtiem cilvēku jau bijuši spiesti pamest savas mājas. Savukārt Teksasa mirkst plūdos no lietus, ko atnesusi tropiskā viesuļvētra Alberto, vēsta CNN. Vakar plūdu un stiprā vējā dēļ vairāk nekā 12 tūkstoši ēku Teksasā bija bez elektrības piegādes.

Ņūmeksikas štatā plosās vieni no postošākajiem savvaļas ugunsgrēkiem vēsturē, paziņojusi štata gubernatore Mišela Grišema, kas aicinājusi prezidentu Džo Baidenu izsludināt štatā federālo dabas katastrofu un sniegt palīdzību. Daļā štata viesuļvētras izraisījušas plūdus.

Savukārt ASV ziemeļrietumu štatu kalnainajos apgabalos pēdējo dienu laikā tiek izsludināti intensīvas snigšanas brīdinājumi. Visvairāk sniegs sasnidzis Montānas štatā.

Šonedēļ īpaši karsts ir arī Dienvideiropas valstīs – Spānijā, Portugālē, Itālijā, Grieķijā, Kiprā, kā arī Maķedonijā, Albānijā un Bulgārijā. Grieķijā reģistrēts gada agrākā karstuma viļņa rekords.

Milzīgais karstums izrādījies letāls daudziem no 1,8 miljoniem musulmaņu, kuri no 14. jūnija līdz 19. jūnijam piedalījās svētceļojumā uz Meku Saūda Arābijā. Gaisa temperatūra pilsētā ēnā sasniedza 51,8 grādus. 577 cilvēki karstuma dēļ zaudēja dzīvību, vēstīja AFP. Svētdien vien vairāk nekā 2700 svētceļniekiem tika sniegta medicīniskā palīdzība pārkaršanas un saulesdūriena dēļ.

Al Jazeera ziņo, ka lieli plūdi piemeklējuši daļu no Dienvidķīnas, kamēr valsts ziemeļos karstums pārsniedzis šā gada rekordus.

Indijas galvaspilsētā Deli jau kopš maija gaisa temperatūra katru dienu pārsniedz 40 grādus. Viena no slimnīcām bijusi spiesta atvērt īpašu pārkaršanas klīniku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits