Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

EP mudina sākt ES pievienošanās sarunas ar Moldovu

Rezolūcijā Eiropas Parlaments (EP) apliecina savu atbalstu Moldovas dalībai Eiropas Savienībā (ES) un vēlreiz aicina Eiropas Komisiju (EK) un Eiropadomi līdz 2023.gada beigām sākt sarunas ar Kišiņevu par pievienošanos ES, informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

EP deputāti uzskata, ka Moldovas valdība ir apliecinājusi savu apņemšanos un spēju izpildīt EK izvirzītās prasības sarunu uzsākšanai, un norāda, ka Moldovas dalība ES būtu ģeostratēģisks ieguldījums vienotā un spēcīgā Eiropā.

Viņi iesaka Moldovas valdībai turpināt reformu procesu valstī ne tikai tādēļ, lai sasniegtu politisko mērķi pievienoties ES, bet galvenokārt tādēļ, lai patiešām uzlabotu Moldovas iedzīvotāju dzīves līmeni.

Pieņemtajā rezolūcijā teikts, ka ES un tās dalībvalstīm būtu arī jāpalielina finansiālā un tehniskā palīdzība Moldovai, lai veicinātu tās ātru un efektīvu integrāciju ES. Tas ietver arī to, ka EK būtu ātri jāizmaksā Moldovai pašreizējās makrofinansiālās palīdzības nākamais maksājums.

Atkārtoti atgādinot, ka pievienošanās ES joprojām ir uz nopelniem balstīts process, kurā ir jāizpilda dalības kritēriji, EP aicina visus Moldovas politikas dalībniekus meklēt vienprātību par svarīgākajām un steidzamākajām reformām, lai turpinātu valsts tiesību aktu saskaņošanu ar ES standartiem.

Kā īpaši svarīgu EP uzsver notiekošo darbu pie ilgtspējīgas un visaptverošas tieslietu un korupcijas apkarošanas reformas un aicina Moldovas iestādes turpināt darbu pie "deoligarhizācijas", valsts finanšu pārvaldības reformas, organizētās noziedzības apkarošanas un valsts pārvaldes reformas.

Rezolūcija tika pieņemta ar 448 balsīm par, 45 pret un 43 atturoties.

Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā Moldova 2022.gada martā iesniedza pieteikumu dalībai ES, un 2022.gada jūnijā tai tika piešķirts ES kandidātvalsts statuss.

EP 2023.gada aprīlī aicināja sākt pievienošanās sarunas ar Moldovu, ja Moldova izpildīs deviņus EK izvirzītos nosacījumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits