Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Lietuvā stājas spēkā stingrāki alkohola tirdzniecības noteikumi

Lietuvā no otrdienas stājas spēkā stingrāki alkohola tirdzniecības noteikumi, kas aizliedz tirgotājiem informēt pircējus par alkohola cenu atlaidēm.

Nevienā tirdzniecības vietā nekādā veidā nebūs atļauts parādīt, kādiem alkoholiskajiem dzērieniem noteiktas atlaides un par cik tieši pazeminātas cenas. Proti, cenrādī gan drīkstēs uzrādīt pazemināto cenu, bet būs aizliegts to salīdzināt ar iepriekšējo.

Likumdošanas grozījumi, ko šopavasar pieņēma Lietuvas Seims, aizliedz paredzēt alkohola pircējiem iespēju laimēt balvas vai pielikumā pirkumam saņemt dāvanas, kā arī rīkot dažādas spēles, akcijas, konkursus un loterijas, kas veicina alkohola pārdošanu vai lietošanu. Līdz šim Lietuvas likumdošanā aizliegta tikai attiecīgu konkursu rīkošana.

Tirgotājiem arī aizliegts piemērot fiksētas alkoholisko dzērienu cenu atlaides jebkādā veidā izplatītu atlaižu kuponu īpašniekiem. Līdz šim tādus kuponus vienīgi nedrīkstēja iespiest masu saziņas līdzekļos.

Šie noteikumi attiecas uz visiem tirdzniecības uzņēmumiem, kas darbojas Lietuvā, kamēr līdz šim daļa aizliegumu tika attiecināti vienīgi uz alkohola tirgotājiem.

Kompānijas Maxima LT Korporatīvo jautājumu departamenta direktors Rosvalds Gorbačovs ziņu aģentūrai BNS norādījis, ka šā mazumtirdzniecības tīkla veikalos nebūs nekādu vizuālu norāžu, ka konkrēta alkoholiskā dzēriena cena noteiktā laika posmā ir zemāka nekā parasti. "Norādīsim tikai precīzu gala cenu, kas pircējam būs jāsamaksā kasē," viņš sacījis.

Savukārt Lietuvas Tirdzniecības uzņēmumu asociācijas izpilddirektors Laurīns Vilims apgalvo, ka jaunās kārtības dēļ visvairāk cietīšot patērētāji, kuriem nebūšot iespēju iegādāties lētāku alkoholu.

"Visiem pircējiem tas nozīmē neērtības, teiksim tā - (..) tiek ierobežotas viņu tiesības saņemt informāciju, kam cena samazināta un kam - ne," viņš paziņojis, piebilzdams, ka tirgotāji gan būtu izturējušies ar izpratni pret maigākiem reklāmas aizliegumiem, bet šos uzskata par pārlieku radikāliem.

Vilims norādījis, ka asociācijas locekļi šobrīd "neplāno nekādus soļus likuma apiešanai", bet prognozējis, ka tirgotāji tik un tā atradīs veidus, kā informēt pircējus par alkohola cenu atlaidēm.

Vienlaikus asociācijas vadītājs izteicies, ka aizliegumi ļaus tirgotājiem mazliet ietaupīt, jo vairs nevajadzēs tērēties atlaižu cenrāžiem, bukletiem un citiem vizuālajiem materiāliem.

Tikmēr Lietuvas Nacionālās tabakas un alkohola kontroles koalīcijas prezidents Aurēlijs Verīga, kurš ievēlēts jaunā sasaukuma Seimā, izteicis cerību, ka jaunā kārtība palīdzēs cilvēkiem atradināties no alkohola sapirkšanās akciju laikā un samazinās kopējos alkohola tirdzniecības apjomus.

"Mēs esam kļuvuši par dažādu izpārdošanu un akciju mednieku valsti, un alkohola atlaides tiešām tika reklamētas ļoti aktīvi. Man ir tāda optimistiska nojauta, ka [grozījumi] darbosies. Ja jau tie nepatīk ražotājiem un tirgotājiem, tad efekts, visticamāk, būs," Verīga sacījis aģentūrai BNS, tomēr arī viņš pieļāvis, ka tirgotāji izdomās, kā pievērst pircēju uzmanību cenu atlaidēm, nepārkāpjot likumu.

Pasaules Veselības organizācijas dati liecina, ka Lietuva ir starp trim visvairāk alkoholu patērējošajām valstīm pasaulē. Diskusijas par nepieciešamību ierobežot alkohola patēriņu pēdējā laikā izraisījuši arī vairāki smagi noziegumi, kas pastrādāti alkohola reibumā.

Lietuvas Statistikas departamenta dati liecina, ka līdz šim visvairāk alkohola ticis pārdots tieši dažādu īpašo akciju laikā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits