Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Vācija bloķēs Bulgārijas un Rumānijas uzņemšanu Šengenas zonā

Vācija izmantos savas veto tiesības, lai nepieļautu Bulgārijas un Rumānijas uzņemšanu Šengenas zonā, ja šīs valstis balsojumu pieprasīs šonedēļ gaidāmajā Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu iekšlietu un tieslietu ministru sanāksmē, svētdien brīdināja Vācijas iekšlietu ministrs Hans Pēters Frīdrihs.

"Ja Rumānija un Bulgārija uzstās, ka balsojumam jānotiek [šajā sanāksmē], tās cietīs neveiksmi, jo Vācija izmantos veto tiesības," intervijā žurnālam Spiegel skaidroja ministrs. Vācija arī negrasās piekrist šo valstu uzņemšanai Šengenas zonā tikai atsevišķās jomās, piemēram, gaisa transporta vai ostu jautājumos, piebilda Frīdrihs. ES tieslietu un iekšlietu ministru sēde paredzēta ceturtdien.

Lai kādu valsti varētu uzņemt Šengenas zonā, ir nepieciešams vienbalsīgs dalībvalstu atbalsts, bet iepriekš pret Bulgārijas un Rumānijas uzņemšanu kategoriski iebilda Nīderlande. Lai gan pagājušā gada ziņojumā Brisele atzina Rumānijas un Bulgārijas panākumus ceļā uz Šengenas zonu, Frīdrihs pauda pārliecību, ka abām valstīm būtu "daudz izlēmīgāk" jāapkaro korupcija.

"Šengenas zonas paplašināšanu mūsu pilsoņi atbalsta tikai tad, ja ir izpildītas pamatprasības. Šajā gadījumā tas nav noticis," Berlīnes nostāju skaidroja Frīdrihs. Viņš arī aicināja noteikt bargākas sankcijas pret tiem, kas mēģinātu izkrāpt līdzekļus no Vācijas sociālo pabalstu sistēmas, savtīgi izmantojot Šengenas zonas priekšrocības.

Rumānijas premjerministrs Viktors Ponta sestdien atzina, ka dalība Šengenas zonā vairs nebūs Rumānijas valdības prioritāte, ja šis jautājums šīs nedēļas ministru sanāksmē tiktu kārtējo reizi noraidīts. "Valdība darījusi visu iespējamo, lai lēmums būtu pozitīvs (..), un es uz to joprojām ceru," ziņu aģentūra Mediafax atzina Ponta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ISW: Krievija pulcē grupējumu Harkivas virzienam

Krievija turpina veidot savu ziemeļu grupējumu, kas varētu atkal uzbrukt Ukrainas ziemeļaustrumiem, tostarp Harkivai, tomēr Krievijai pagaidām nav spēku pilsētas sagrābšanai, uzskata ASV Kara studi...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits