Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Vācijā sāk darbu pasaulē pirmā ūdeņraža vilcienu līnija

Vācijā kopš vakardienas oficiāli darbu sākusi pasaulē pirmā dzelzceļa līnija, kurā vilcienus darbina tikai ar ūdeņradi. 14 vilcieni, ko Vācijas Lejassaksijas federālajai zemei uzbūvējis Francijas uzņēmums Alstom, aizstās dīzeļlokomotīvju vilcienus 100 kilometru garā dzelzceļa līnijā, kas savieno Kukshāfeni, Brēmerhāfeni, Brēmerferdi un Bukstehudi Hamburgas pievārtē, vēsta AFP

Ūdeņraža vilcienu ieviešana tiek uzskatīta par nozīmīgu soli uz dzelzceļa sektora dekarbonizāciju Vācijā, lai aizstātu dīzeļlokomotīves, kas joprojām tiek izmantotas ap 20% vilcienu satiksmes valstī.

Zaļā ūdeņraža pieejamība sāk kļūt par problēmu visā Eiropā. Lai gan Vācija 2020. gadā paziņoja, ka ieguldīs septiņus miljardus eiro, lai realizētu plānu desmit gados kļūt par līderi ūdeņraža tehnoloģiju izmantošanā, joprojām nav atbilstošas infrastruktūras šā plāna īstenošanai. Un pāreja uz ūdeņradi prasīs milzīgas investīcijas. Zaļā ūdeņraža ražošana joprojām ir nozīmīgi dārgāka nekā fosilo energoavotu izmantošana.

Pagaidām Vācijai, lai apmierinātu pieprasījumu pēc ūdeņraža visās nozarēs, nāksies to masīvi importēt. Nesen valdība parakstījusi par to partnersadarbības līgumus ar Indiju un Maroku. Šonedēļ Vācijas kanclers Olafs Šolcs vizītē Kanādā ar tās premjerministru Džastinu Trudo parakstīja vienošanos, kas ļaus Vācijai pēc trim gadiem sākt zaļā ūdeņraža importu no Kanādas. Līgums tika parakstīts Ņūfaundlendā, kur atradīsies ūdeņraža rūpnīca, vēsta Deutsche Welle. Vācijas enerģijas firmas Eon un Uniper otrdien arī paziņoja, ka ar Kanādas firmu Everwind parakstījušas saprašanās memorandu par ūdeņraža importu lielos apjomos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits