Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Ukraina atsakās maksāt septiņus miljardus dolāru lielu Krievijas gāzes rēķinu

Ukraina atteiksies maksāt Krievijas enerģētikas giganta Gazprom izrakstītu rēķinu septiņu miljardu dolāru (3,6 miljardu latu) apmērā par gāzi, ko Kijeva pērn neiegādājās, lai arī bija noslēgusi līgumu, pirmdien paziņoja augsta līmeņa informācijas avots Ukrainā. "Mēs to nemaksāsim," norādīja informācijas avots, kas vēlējies palikt anonīms un atteicies sniegt papildu informāciju.

Ukrainas gāzes kompānija Naftogaz nedēļas nogalē apstiprināja, ka tā saņēmusi rēķinu no Gazprom laikā, kad valsti sagaida budžeta problēmas ekonomiskās aktivitātes krituma dēļ. Tikmēr ceturtdien Ukraina ar Nīderlandes un Lielbritānijas naftas kompāniju Royal Dutch Shell parakstīja desmit miljardu dolāru (5,3 miljardu latu) vērtu vienošanos par slānekļa gāzes ieguves projekta īstenošanu, kas varētu mazināt valsts atkarību no Krievijas gāzes.

Naftogaz informācijas avots Krievijas izrakstīto rēķinu, kas Kijevai it kā ticis prezentēts vien dažas stundas pirms vienošanās parakstīšanas ar Royal Dutch Shell, nodēvējis par diplomātiskā spiediena veidu, kas paredzēts, lai galu galā iegūtu kontroli pār Ukrainas enerģijas sadales tīklu. "Mēs šo saskatām kā sava veida spiedienu, kas tiek izdarīts laikā, kad norisinās pārrunas par gāzes transporta konsorcija izveidi ar Eiropu un gāzes cenas samazināšanu Ukrainai," laikrakstam Kommersant Ukraina norādīja informācijas avots.

Ukraina pērn importējusi 32,9 miljardus kubikmetru Krievijas gāzes. Kijeva argumentē, ka tai bijušas tiesības samazināt iegāžu apjomu no 52 līdz 42 miljardiem kubikmetru un pat līdz 33 miljardiem kubikmetru gāzes, ja tā par to paziņojusi vismaz sešus mēnešus iepriekš. Taču "Naftogaz" iegādājās vien 24,9 miljardus kubikmetru gāzes, bet atlikušo daļu iegādājās kāda privātā puse, un šo faktu acīmredzot izmantojusi Krievija, izrakstot rēķinu Ukrainai.

Nesaskaņas starp Kijevu un Maskavu saistībā ar gāzes cenām un rēķiniem 2009.gada sākumā lika Gazprom pārtraukt gāzes piegādes Kijevai, bargā ziemas aukstumā atstājot lielu daļu Eiropas bez gāzes.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits